Навигатор Home » На фокус » Пестенето на енергия и модерните технологии акцент на Българска строителна седмица

Пестенето на енергия и модерните технологии акцент на Българска строителна седмица 

След студената зима информацията за модерните системи за отопление още от първия ден на форума бе една от най-търсените

Чужди изложители използват форума, за да пробият на пазара у нас

Катя КОСТОВА

Пестенето на енергия и модерните технологии за пореден път бяха във фокуса на Българска строителна седмица, която се проведе в Интер експо център в София. Друг акцент бе използването на новите материали в отрасъла.

Една от новостите, представени на проявата, бе топлоотразяващата боя, предназначена за външно и вътрешно приложение. Материалът редуцира до 89,2% от слънчевите и 84,7% от инфрачервените лъчи. Съвременна топлоизолационна система, представена на Строителната седмица, пък намалява времето за монтаж на топлоизолация наполовина.

12-13---2

Строителните машини също бяха във фокуса на интереса на посетителите

Друга фирма показа блокове от полиуретан за изолация на фасади. Материалът е по-лесен за работа. Предимството му е, че е паропропусклив и при пожар не поддържа огъня. Има по-добра изолационна способност от стиропора и може да се ползват с няколко сантиметра по-тънки плочи при саниране на сгради. Полиуретанът е и по-лесен за работа. Изолационните системи с плочи от този материал са по-качествени и затова и цената им е с около 20% по-висока.

Нови екопанели, създадени от естествените материали – дърво и ръжена слама, бяха един от хитовете по време на изложението. След измазване с глина, както се е правело преди векове в целия свят, сградите, построени от екопанели, имат клас B1 (слабозапалими) на пожароустойчивост. Екопанелите са естествено дишащи и имат високи звукоизолационни свойства.

Интелигентна система за водно отопление, вградена в замазката или мазилката и работеща при ниски температури, осигурява решенията за отопление на сгради и помещения. С нея се спестява от 15 до 50 процунта от нужната топлинна енергия.

Един от българските производители на бои и лакове представи за първи път двукомпонентно покритие на водна основа за дъски в класни стаи, което е лесно за използване. Второто сравнително ново изделие на фирмата са огнезащитните лакове, издържащи до 600 градуса, предпазващи от пожари.

Друга фирма показа на щанда си материали за нанасяне, имитиращи метал, които също са новост за българския пазар. Предназначени са за вътрешна декорация. С тях може да се постигне ефект на ламарина, на ръждясало желязо, патинирала мед или други метални материали. Нанасянето върху всякакви повърхности – независимо дали те са естествени, или изкуствени. Геометрията им също няма значение.

Немалък интерес предизвикаха на Българска строителна седмица и представените от няколко фирми метални керемиди от поцинкован метал с полиестерно еднослойно или двуслойно покритие. Те са новост на пазара ни, защото българите са свикнали с керамичните керемиди. С металните обаче може да се поддържа много по-голям наклон, което е немислимо при класическите. Металните са на цели платна, с тегло от 4,5 кг на квадрат, което прави и покрива по-лек. Стойността с цялостно изпълнение на покрив излиза с 2 лв./кв. м по-евтино, твърдят от една от фирмите, която ги предлага у нас.

Германска фирма представи модерни скелета от алуминий, които могат да се сглобят от двама души за 15 минути. Изделията отговарят на всички стандарти за безопасност. Най-новото изделие на немците е много лек куфар от алуминий, издържащ по 2 часа във вода.

12-13---3

На щандовете с инструменти и дребни уреди винаги имаше посетители

Американски производител представя свои продукти за аварийни ремонти в строителството. Интересното обаче за лентите за спешни ремонти на повърхности и най-вече на покриви е срокът им на издръжливост от цели 10 години. Предимството е в оригиналността на технологията. Материалът е с вградени капсули грунд, които се активират само при натиск. Другото предимство е, че при монтажа не се използват никакви уреди на ток, горелки или грундове. Третото е, че не се чака – след почистване на повърхността лентата се залепва, натиска се и работата е завършена.

Пловдивска фирма със собствена кариера се представи на щанда си с изделия от риолит. Материалът е български и притежава твърдостта на гранита, но напоследък е позабравен, а е много качествен. От фирмата са сигурни, че е дошло времето хората да се обърнат отново към естествените камъни.

Един от най-известните западноевропейски производители на прозорци представи на Българска строителна седмица новия си модел с двукамерен стъклопакет. Изделието е с три стъкла, което повишава още повече изолационните му способности. Външното стъкло е закалено, поясняват производители.

Българска търговска фирма показа на щанда си керамични плочки от Беларус. Те са произведени по италиански лиценз. Освен с качеството, на първо време вносната стока ще пробива на пазара ни и с конкурентна цена.

Холандска компания за индустриален дизайн пък показа на щанда си разклонители във формата на куб с дължина на удължаващия кабел от 1,5 или 3 м, позволяващи безпроблемно включване на адаптери в тях, което при стандартните често е невъзможно.

12-13---4

На няколко щанда се предлагаха различни облицовки и настилки от камък

Представителите на друга западна фирма рекламираха вентилационна система за големи кухни и ресторанти и предприятия от хранително-вкусовата промишленост, която пречиства въздуха, като задържа мазните изпарения и елиминира миризмите. Един от филтрите е електростатичен.

Украинска фирма, построила вече свой завод в Добрич, предлага котле за парно на ток. То харчи само 20% повече ток от климатика, но осигурява равномерно затопляне на помещението и работи много по-тихо. За 60 кв. м при студено време котлето харчи по 2 киловатчаса. Цената му, в зависимост от мощността, е от 500 до 950 лв. Най-мощното котле може да отоплява до 300 кв. м.

На изложението бяха представени и нови автоматизирани системи за управление на процеси и продукти в строителството. Една от тях позволява пълна автоматизация както при ново строителство, така и при ремонти. Продуктовата й линия включва Wi-Fi релета, чрез които електрическите уреди, осветлението и други уреди в дома или на обекта могат да бъдат управлявани през смартфон и компютър. Автоматизацията е възможна и при управлението на щори, като с помощта на дигиталните технологии през смартфон, таблет и компютър могат да се управляват дистанционно различни безжични соларно задвижвани комбинирани сензори, отчитащи промените в метеорологични условия.

12-13---5

На строителната седмица бяха представени и екотехнологии за пречистване на вода

Изложителите на Българска строителна седмица 2017 представят и възможности за проектиране, разработка и изграждане на сглобяеми сгради, както и за ефективно изграждане на офиси, хангари за самолети и хеликоптери, производствени сгради и складове, селскостопански навеси.

Бе демонстрирано как с помощта на употребявани контейнери може да се изгради само за един час многофункционалната за целогодишно ползване сграда, при това снабдена с фотоволтаична система, пречиствателна министанция, резервоар за чиста вода с хидрофор, соларен бойлер, тенти, щори, кухненски уреди, климатик.

Интересен продукт, показан за първи път на пазара ни и на Българска строителна седмица, бе плувен минибасейн за индивидуално ползване, побиращ 9 куб. м вода. Той има характеристиките не само на джакузи, но е снабден и с устройство за изкуствени насрещни вълни. 1 куб. е зоната за почивка. Частта за плуване е дълга 4,80 м, а цялата е 6 м. Цената заедно с монтажа е 53 хил. лв.

12-13---6

Холандска компания за индустриален дизайн показа на щанда си разклонители във форма куб

На друг щанд можеха да се видят фотоси на мобилно преносимо бунгало, което се превозва лесно, защото не е извънгабаритно, и може да се транспортира с обикновен тир. Цената му е около 7000 евро.


Участници в БСС:

Проблем №1 е липсата на квалифицирани работници

За немалка част от участниците в Българска строителна седмица големият проблем на строителния отрасъл у нас е липсата на квалифицирани работници, показа анкета по време на форума.

Строителният бранш има сериозен проблем с квалифицираната работна ръка, казва Николай Арсов от „Никон 2007”. Няма добри майстори. В същото време на пазара има много хубави материали и технологии, но няма кой да работи с тях. Затова и немалко хора остават недоволни от пишман майсторите.

За Светла Стойчева от „Мрамор риолит” единственият проблем в бранша е липсата на квалифицирани работници. Другият е, че инвеститорите трудно плащат. Често се бавят по цял месец или два.

Иван Ставрев отЛакпром” припомня, че българските производители на бои и лакове са останали малко и се броят на пръсти. В бранша има сериозна конкуренция между фирмите. За да се остане на пазара, трябва да се правят нови продукти, с които да се привличат клиентите. Иначе се изостава, смята той.

Според Мариян Петров от Roof compny проблемите на строителния бранш идват от неплатежоспособното търсене. Радостното е, че в последните две години се наблюдава ръст на поръчките в строителството не само в София и големите градове. Вече няма спад, допълва оптимистично той.

Иван Тодоров, представител на чужда фирма за България, производител на плочки, казва, че проблемите са в ниските изисквания на клиентите, стремящи се да купят на най-ниската цена. Така използването на евтини материали води до некачествено строителство, което е основният проблем у нас.

Инж. Петър Петров от „Майнинг” казва, че българският строител познава качеството, но не се е научил да си прави добре сметката и да ползва качествените технологии и материали, които ще му спестят усилия, време, а оттам и пари.


Лаборатории на УАСГ привличат клиенти

За първи път от доста време на Българска строителна седмица УАСГ отново има самостоятелен щанд. На него акцентът са лабораториите на университета.

Това е форум за строителство. Аз съм ръководител на Университетска строителна изпитвателна лаборатория (УСИЛ) и там се срещнахме с потенциални клиенти, каза доц. инж. Иван Ростовски:

Има и други строителни лаборатории, но в определен аспект ние сме уникални. Университетската строителна изпитвателна лаборатория е единствената акредитирана в УАСГ и има три сектора – води, строителни материали и почви и земна основа (земна механика). Специализирани сме в тези насоки и всички направени изпитвания имат и арбитражна стойност.

12-13---UASG

За първи път от доста време УАСГ се представи със свой щанд на форума

Българските строители не използват достатъчно тези лаборатории в УАСГ. Общо взето, предпочитат да ползват други, които са на ниско ниво. Идват, когато нямат друг избор или имат някакъв проблем и търсят решението му, а не превантивно, преди той да се е появил. Това е типична черта на българина – акълът да му идва след това. Редно е да се обръщат към нас, когато се зададе проблемът, а не след като белята е станала. Плюсът на лабораторията ни е, че освен че изпитваме материали, ние даваме и решение на проблемите.

Добавете коментар