Навигатор Home » Новини » Перспективите за развитие на региона с изграждането на АМ „Струма” дискутираха в Симитли

Перспективите за развитие на региона с изграждането на АМ „Струма” дискутираха в Симитли 

Представители на държавната и местната власт, на бизнеса и гражданите взеха участие в дискутията за АМ „Струма“

Икономическото оживление ще започне, след като имаме 4 пътни възела на наша територия, смята кметът Апостол Апостолов

Николай АНТОНОВ

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов развитието на икономиката и туризма в Югозападна България зависят малко или много от изграждането на автомагистрала АМ „Струма”. Това той заяви по време на обществен форум в Симитли, посветен на перспективите за реализация на инвестиционни проекти в района, които са свързани и с изпълнението на този мащабен инфраструктурен проект. В него участваха заместник-министри, народни представители. Сред участниците бяха също председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Банско и Разлог Георги Икономов и Красимир Герчев, представители на Камарата на строителите, на различни институции и неправителствени организации, експерти.

18-ХОРИЗОНТИ-1

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на посещение в Югозапада

„Винаги съм бил свързан малко или много с Пиринска Македония и региона – каза Красимир Каракачанов. – Още в предизборната кампания съм поемал ангажименти към хората тук, че с всички средства ще съдействаме за икономическото развитие на целия регион, за развитието на туризма – посочи той. – И честно казано, никога не съм разбирал защо черният щъркел, бялата лястовица или краставата жаба трябва да спират икономическото развитие на България! Явно е, че от подобни игрички се хранят определени хора, а може би обслужват и други икономически интереси.”

По думите на вицепремиера, малко или много развитието на икономиката в целия регион, на туризма зависи от построяването на магистрала „Струма”. „Работата на едно правителство е да изгражда инфраструктурата, за да останат младите хора в България, и ние трябва да създадем нормални възможности за развитие”, заяви Каракачанов. Той подчерта също колко важно е да се приеме планът за развитие на Банско и изграждането на втора кабинкова въжена линия в курорта. „Това са все неща, от които ще печели целият регион, хората ще имат работа и младите хора няма да бягат навънка – отбеляза вицепремиерът. – Това създава възможност за развитие не само на една община, а на всички съседни общини.”

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, под чиято егида бе организирана дискусията, заяви, че построяването на автомагистралата ще даде голям тласък за развитието на промишлеността, туризма и всички останали сфери на обществения живот в района. Според Апостолов основно общините ще се възползват от предимствата на магистралата. „За нашата община това ще бъде много важно, защото ще имаме четири пътни възела на нейната територия, хората ще могат да се придвижват много по-бързо и ефикасно”, посочи той. Апостолов допълни, че ще може да се доразвитие и търговско-промишленият комплекс в района на бившето военно поделение в Симитли, където вече работят девет предприятия и се строят още четири. В момента там са открити 400 работни места, с разширението те могат да достигнат 1500, каза Апостолов.

18-ХОРИЗОНТИ-2

Арх. Петър Диков подчерта, че с изграждането на магистралата Летище София става на час и половина път от Симитли

Арх. Петър Диков представи визията на организаторите на форума. Той подчерта, че с изграждането на магистралата Летище София става на един час и половина път от Симитли – по-малко, отколкото е времето за пътуване до него от някои квартали в София.

Областният управител Бисер Михайлов подчерта, че построяването на автомагистрала „Струма” е изключително важна крачка за развитието на цялата Благоевградска област. „Ще имаме много икономически ползи. Много важно за нас е и безопасността на всички живеещи, преминаващи по главния път Е-79, така че имаме нужда от магистралата, защото човешкият живот няма цена”, каза Михайлов.

Димитър Русков от Национална коалиция „За да останат хора в България” връчи на вицепремиера декларация, в която се настоява за разширяване на ски центъра в Банско.

По време на форума бяха представени значими за региона инвестиционни предложения и проекти от национално значение.

 

Добавете коментар