Пасарелката при Атия без аналог в страната

0
Стоманобетонната конструкция на съоръжението е вече готова

ПО РАЗМЕР

Ирина ГЕНОВА

Пешеходната пасарелка при кръстовището за с. Атия и Военноморска база – Бургас ще бъде без аналог по своите размери в страната. Конструкцията, която се подготвя за монтаж, е метална, с височина 6 метра, по искане на военнослужещите в близост.

Строежът на съоръжението бе инспектиран от изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов.

Изградена е вече стоманобетонна носеща конструкция. Вдигането на металната конструкция ще отнеме не повече от ден-два, съобщи Глосов.

18_Pasarelka-3
Изпълнителният директор на АПИ инж. Светослав Глосов и кметът на община Созопол Панайот Рейзи инспектираха строежа на пасарелката

За монтирането й от 23 юли до 26 юли, от 20 до 6 ч. сутринта, ще се спира движението на всички моторни превозни средства по път II-99 Бургас – Царево, в участъка между пътен възел „Парк Росенец“ (при км 6+352) и пътен възел „Черноморец“ (при км 14+822). Ограничаването е необходимо, за да се монтира безопасно пешеходният надлез.

Изграждането на пасарелката започна в началото на юни. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 45 дни. Строително-монтажните работи се изпълняват от „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на СМР е 268 258,94 лв. без ДДС.

Надлезът ще е с два асансьора и ще е на мястото на пешеходната пътека при кръстовището за с. Атия, с което ще се осигури безконфликтно и безопасно пресичане на пътното платно от всички пешеходци.

„Освен тази пасарелка се предвиждат и ограничителни системи или мантинели на цялото кръстовище, така че да насочват хората към пешеходния надлез“, каза той. Сега съществуващата пешеходна пътека, на която през октомври м.г. беше убит 16-годишният Костадин Джардов, ще бъде напълно заличена.

В Атия са доволни от изграждането на пасарелката за пешеходци, но ще настояват за умна светофарна система, която да контролира трафика на натовареното кръстовище. Вече се събират и подписи за оформяне на официално предложение, което да се изпрати до институциите.

„Излизането от селото при ляв завой в посока Бургас е много трудно. Вече сме сформирали инициативен комитет. Ще искам да се направи и светофар, след като проблемът с преминаването на пешеходците се реши. Има сега поне всякакви умни системи“, каза кметът на селото Ренета Стоева.

От своя страна, инж. Глосов допълни: „Предстои да се обмисли този вариант. Вероятно ще направим симулация на трафика, за да сме наясно какъв метод на регулиране ще е най-добре да приложим”.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си