Навигатор Home » Региони » Парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ ще е поредната атракция в старата столица

Парк „Търновград – духът на хилядолетна история“ ще е поредната атракция в старата столица 

Теренът, върху който ще се оформи новият парк

Инвестицията е на украински предприемачи

Лилия ЛОЗАНОВА

Във Велико Търново създават парк с миниатюри, наречен „Търновград – духът на хилядолетна история“. Той ще се намира в подножието на средновековната крепост Царевец, съобщиха от общината. Инвестицията е на украински предприемачи, които смятат, че градът е най-подходящият за създаването на първия в България туристически обект от този тип.

Посетителите ще могат да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври от цялата страна.

Първоначално макетите ще са над 40 на брой в мащаб 1:25. Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски”, сградата на Народното събрание в София, Античния театър в Пловдив, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир. Ще има също макети на крепостта Баба Вида, паметника на Шипка и други.

По оформянето на новата атракция вече се работи, а хода на дейностите провериха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. По инициатива на общината няколко терена в района на някогашния средновековен квартал „Френкхисар“ бяха въведени в регулация. След полученото инвестиционно намерение и с решение на Общинския съвет за пространството, където ще е паркът „Търновград – духът на хилядолетна история“, бе обявен конкурс.

Инвеститорите получиха необходимите разрешения, а проектът е съгласуван и одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Районът под Балдуиновата кула вече е изчистен. Тъй като в близост бе открита археология – зидове на средновековния Богородичен манастир, теренът няма да бъде разкопаван. Паркът ще се оформи върху предварително насипани няколко слоя с почва, по чието валиране и подравняване се работи. Цялата дейност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.

Добавете коментар