Атракционът включва 43 макета на емблематични за България културно-исторически и други обекти

Лилия ЛОЗАНОВА

България е събрана на площ от 11 460 кв. м под историческия хълм Царевец във Велико Търново. Наскоро беше открит новият атракцион – парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“. В него са представени 43 знакови обекта за страната в реален вид и умалени размери, като поетапно броят им ще бъде увеличен до 70.

Те са разположени на терен според географското им местоположение на картата на България и посоките. В най-северозападната част е крепостта „Баба Вида”, а в най-източната – пристанище Варна. В центъра на обекта е Розовата долина, където са засадени живи рози – един от символите на страната ни.

19-TARNOVO-5
Семейство Наталия и Александър Меншикови и кметът Даниел Панов режат лентата на церемонията по откриването на парка

Инвеститори на единствения по рода си парк у нас са семейство Александър и Наталия Меншикови

Паркът с макетите беше открит с официална церемония, като кметът на В. Търново инж. Даниел Панов и инвеститорите прерязаха лентата.

„Духът на България” е изграден на терен, който доскоро е бил обрасъл с храсти и дървета. Местоположението му обаче е невероятно и това се оценява от 6000-те посетители, които само за един ден разгледаха новата атракция.

„Този парк, който се намира в подножието на крепостта „Царевец”, ще бъде коренът на България. Има много градове в света, в които също има такива паркове, и се надявам, че и този ще се превърне в културен продукт не само в България, но и в Европа. Той ще ни запознава не само с историята, духа и културата на страната, но и с емблематичните исторически сгради, които всеки един българин трябва да знае. Тук има не само знакови обекти, но и инфраструктурни макети”, каза кметът на В. Търново инж. Даниел Панов.

Преди да започнем да работим по проекта, тук беше гора, сподели Георги Меншиков – 22-годишният син на семейството инвеститор.

Обектът е изграден с бързи темпове – само за 2,5 месеца.

Напълно преобразихме мястото, с тежки машини се наложи да заравняваме терена, след което го облагородихме. Всичко извършихме с наши средства, нямаме спонсори.

Причината да създадем този атракцион точно във В. Търново е желанието на жителите на града и местната власт, обясни Меншиков. Консултанти по изграждането на „Духът на България” са специалисти от различни области – от проектанти и архитекти до историци и археолози, познаващи спецификата на представените културно-исторически обекти.

В парка са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция „Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, Римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София” и „Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, 19-TARNOVO-2Асеновата и Белоградчишката крепост, крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и Руската църква в София, парламента, руската църква в с. Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралата във Варна. Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища Варна и Русе със съоръженията и корабите, Международното летище Варна, Дунав мост, ски курортът Банско, Златни пясъци.

В музея на открито Велико Търново е презентиран с църквата „Св. 40 мъченици”, Художествената галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, а копието на крепостта „Царевец” е единственото в мащаб 1:70.

Повечето макети тежат до 300 кг, като най-големият е на църквата „Свети Александър Невски” в София.

Той е и най-високият експонат – близо 2 метра. Най-малката миниатюра е паметникът на Цар Освободител.

19-TARNOVO-1

Творбите са произведени в Украйна, като по тях е работил екип от около 20-ина различни специалисти. Изработката на един макет отнема от 2 до 8 месеца, сподели Георги Меншиков. В момента се работи по Рилския манастир, който има много детайли и създаването му изисква време.

Всички знакови обекти са изработени от специални немски пластмаси, устойчиви на климатичните условия – горещини, студ, дъжд, сняг. Покрити са и с бои, неподатливи на физични въздействия. Инвеститорът уточни, че творбите пристигат у нас на части и се сглобяват на място. Материалите не са евтини, но все пак най-скъпа е творческата работа по изработването на макетите, допълни представителят на инвеститорите Людмил Стоянов.

19
Георги Меншиков пред миниатюри

„Причината да създадем такъв парк в България се появи, когато научихме, че тук няма подобен обект. В Киев, където живеем, има парк с макети. В Украйна има и специалисти, които могат да изработват миниатюри”, посочи Меншиков-младши. Той има голям принос в изграждането на атракцията във В. Търново, защото отговаря за целия процес от осигуряването на материалите до финала. По образование е инженер-авиоконструктор, завършил Националния университет по авиация. Има и втора магистратура като прокурор-следовател. Баща му Александър също е инженер, а майка му Наталия е химик-еколог.

Затова бъдещите планове на семейството, свързани с България, са за изграждане и озеленяване на паркове. Смятат да допълнят „Духът на България” във В. Търново с още миниатюри, сред които ще има и инфраструктурни, и транспортни обекти, като жп гарите в Пловдив и Варна.

„Чудесно е, че хората ще водят тук децата си и ще им показват едни от най-големите културно-исторически забележителности в България”, обобщи Георги Меншиков.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си