Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Парижкият Лувър с аналог в Абу Даби

Парижкият Лувър с аналог в Абу Даби 

21-5

Уникалната сграда върху вода е дело на френския архитект Жан Нувел, носител на награда „Прицкер”

21-4Десетилетие след началото на проекта дългоочакваният Лувър в Абу Даби ще отвори врати за посетители на 11 ноември. Това е първото чуждестранно поделение на най-известния музей в света – парижкия Лувър, потвърждават от френското министерство на културата. Според министъра на културата на Обединените арабски емирства целта на новия музей е да привлича посетители от съседните арабски страни и от останалите части на света. В уникалното културно пространство ще се помещават най-големите колекции изкуство в света.

 

21-6Музеят е построен на изкуствения остров Саадият. На него ще се намират още два други музея – филиал на американския „Гугенхайм“, и Националният исторически музей на шейх Зайед. Арабският Лувър е по дизайн на френския архитект Жан Нувел, носител на награда „Прицкер”, и струва 108 млн. долара. Паралелно с това Абу Даби е платила 525 млн. долара на френското правителство, за да ползва името „Лувър”. Също така се смята, че са дадени още 750 млн. долара на френски мениджъри, които да наблюдават 300 наети произведения на изкуството, сред които шедьоври на Матис, Моне и Ван Гог.

21-1Така инвестицията в мегапроекта наближава 1,5 млрд. долара. Лувърът в Абу Даби лежи върху повърхността на морето. Благодарение на многобройните водни канали и огромния стъклен купол посетителите ще остават с усещането, че музеят се намира в открито море. Съвременни строителни материали и технологии от най-ново поколение ще позволят в музея да има прохладни и комфортни условия за зрителите, а също да се опазят произведенията на изкуството. Покривът на авангардната сграда е 21-3като дантела и пропуска светлина, която създава много интересни ефекти в сградата и проектира отблясъци върху някои от витрините с художествени произведения.

Върху проекта „Арабски Лувър“ се работи от 2007 г., като първоначално бе предвидено музеят в ОАЕ да бъде открит през 2012 г., но настъпилата финансова криза промени плановете и удължи срока.

АРТ21-7

Лувърът в Абу Даби е предложил на двама известни художници – италианеца Джузепе Пеноне и американката Джени Холзър, да създадат на място свои произведения на изкуството, които да бъдат изложени при откриването през ноември. Тъй като френският архитект Жан Нувел е проектирал музея освен с изложбени зали, и с вътрешни улици, открити панорамни пространства и канали, промоутърите имат концепция да излага творби и в тези зони.

 

Добавете коментар