Парагвайски архитекти си направиха уютен офис от трамбована пръст

0

В съответствие с екологичната концепция, всички мебели и врати са изработени от рециклирана дървесина

Земя, дърво и стъкло. Това са трите основни материала, които са залегнали в основата на цялостната концепция на парагвайската дизайнерска фирма Equipo de Arquitectura за построяване и обзавеждане на собствения си офис. Въпреки че екипът е създал десетки иновативни и модерни проекти, когато се стигнало до изграждането на собствено работно пространство, архитектите решили да се върнат към най-древните принципи. Те съсредоточили дизайна върху природата с цел да укрепят чувството си за връзка със земята. Така, формирайки концепцията на структурата и използвайки само трите основни природни материала, те си направили Caja de Tierra (Земна кутия). Това е красива постройка от трамбована земя с формата на куб, която е разположена около съществуващите дървета.
20-2

Най-напред строителите трябвало да пресеят пръстта, да отстранят наличните в нея скали, корени и големи частици. След като почвата била „чиста”, смесили я с цимент и я поставя в модули за „отливки”. После сместа била уплътнена с инструмент за натиск, за да се изгони въздухът от нея. Когато издължените 30-сантиметрови модули станали готови, архитектите ги подредили един върху друг, образувайки четири красиви стени. Така фасадата добила червени и оранжеви тонове, които се сливат с естествената обстановка.

20-720-3

В контраст с всичките земни стени стои голям стъклен оберлихт, врязан в един от ъглите, за да озарява интериора с естествена светлина. Тази функция, освен всичко останало, намалява и енергийната консумация на структурата. В съответствие с екологичния дизайн всички мебели и врати са изработени от рециклирана дървесина. Библиотеката е поставена така, че светлината да може да продължава своята траектория, а и достъпът до книгите, картините и ценните папки в офиса да бъде по-лесен. Екипът е направил и всичко по силите си, за да защити съществуващата флора. Част от растенията са вплетени умело в интериора, а дърветата навън са оформени така, че офисът да се „увива“ около тях. С проекта Caja de Tierra архитектите доказват, че е възможно с ограничен бюджет да материализираш желанията си и да имаш комфортно работно място близо до природата.

20-11

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си