Навигатор Home » Интервю » Панайот Рейзи, кмет на община Созопол: Ще превърнем Дома на морския флот в уникален конгресен център

Панайот Рейзи, кмет на община Созопол: Ще превърнем Дома на морския флот в уникален конгресен център 

Панайот Василев Рейзи е роден на 25.07.1966 г. в Созопол. Завършва специалност „Икономика и управление на транспорта” в Средното специално училище по морски и океански риболов - Бургас.

Има две висши образования - от УНСС „Карл Маркс” - София, специалност „Икономика и управление на транспорта”, и от Югозападния университет „Неофит Рилски” - Благоевград, специалност „Право”.

От 1991 до 1996 година е член на УС на Туристическо дружество „Хелио - тур - с“, Созопол. Управител е на търговско дружество „Барон“ ООД с предмет на дейност внос и търговия на хранителни и нехранителни продукти. В периода от 1996 до 1997 година работи във „Фармстаринвест“ АД, Дупница като изпълнителен директор.

През 2007 г. е избран за кмет на община Созопол. Ръководи града и втори мандат от 2011 до 2015 г. В момента управлява трети мандат. Преди да заеме кметския пост, работи като заместник-кмет на общината и като председател на Общинския съвет. Ангажиран е и с обществена дейност. Избран е за председател на „Рибарско дружество Созопол” и на Ловно-рибарско сдружение „Аполония 2001”.

Моята амбиция е остров Св. Иван да стане като Св. Анастасия за Бургас

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

– Г-н Рейзи, на какви видове туризъм набляга община Созопол през този сезон и какви са перспективите занапред?

– Интересът към Созопол е много голям както от туристи, така и от инвеститори. Надявам се да продължим така да го развиваме, защото според мен това е правилната посока.

Всички видове туризъм, които са възможни да функционират тук, трябва да ги развием и успяваме засега. Единствено изоставаме с конгресния туризъм. За мен конгресният туризъм е много добър, защото там хората са финансово здрави и ще успеем да вдигнем нивото на стандарта в Созопол.

– Имахте идея за конгресен център, който да бъде устроен в сградата на Дома на морския флот след съответната му пълна реконструкция. Докъде стигна осъществяването на тази идея?

– Домът на морския флот трябва да бъде прехвърлен от Министерството на отбраната на община Созопол.

Поставил съм си за цел това да се случи този мандат. Прекалено много време чакахме. Надявам се на подкрепа от военния министър Красимир Каракачанов, от вицепремиера Валери Симеонов, както и от народните представители. Мисля, че Созопол има силно лоби, за да реализираме тази идея.

Дори и да не го прехвърлят на общината, може само да ни го предоставят за ползване, за да може да го стопанисваме и да инвестираме. За ремонта на сградата ще бъдат необходими около 1 милион лева.

Ще превърнем Дома на морския флот в уникален конгресен център, а така имаме възможност да развием тази много перспективна ниша. Ще привлечем друг тип туристи, които ще вдигнат нивото на Созопол и ще ни помогнат да удължим сезона.

– Преди време споделихте, че искате остров Св. Иван да стане такава атракция за Созопол, каквато е остров Св. Анастасия за Бургас. Откъде ще бъде финансирането и какво трябва да бъде изградено там?

– От откриването на мощите на Йоан Кръстител на созополския остров Св. Иван (б.а. – през 2010 г.) отпуснатите от държавата средства за проучвания на мястото са минимални. Администрацията не може да се справи сама със задълбоченото изследване на острова и бъдещото му експониране за туристите.

Преди няколко години само Министерството на култура даде известна сума за проучвания. Разбираме, че в държавата има много паметници, правят се нови открития, но за мен това, което беше намерено на остров Св. Иван, е безценна находка не само за Созопол, но и за България. Ние не можем да покажем това богатство на туристите.

Провел съм няколко разговора с премиера Бойко Борисов. Искането на общината е да получи правото да управлява острова.

Освен че се откриха мощите на Кръстителя, там има и един уникален манастир. Той е бил под прекия контрол на Вселенския патриарх. Наистина това място е много силно и то трябва да бъде показано на света. За да стане това възможно, там трябва да бъдат изградени кейови стени, да се направят алеи. Нужни са средства за запазване и доизграждане, ако трябва, и на самия манастир. От откриването на мощите парите за изследвания там се дават само от общината.

Моята амбиция е остров Св. Иван да стане като Св. Анастасия за Бургас. Тогава ще можем да направим една морска линия Бургас – Св. Анастасия – Св. Иван – Созопол и по този начин ще успеем да осъществим един по-добър обмен на туристи.

Има програми, по които да се кандидатства и да се спечелят проекти.

На остров Св. Иван искам да направим само две кейови стени, някакво ниво на вдигане на манастира (сигурен съм, че и Вселенският патриарх ще помогне за там), да направим алеите и подходите и евентуално едно съвсем малко магазинче, в което да се продават сувенири, минерална вода, безалкохолно, да възстановим фара. Няма нужда от нищо повече.

Министърът на културата Боил Банов съобщи в края на юли т. г., че за остров Свети Кирик се очаква да има осигурено финансиране по приоритетна ос 6 на Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) до края на годината.

– Министърът обеща в кратки срокове 80-те дка, където се намира Морското училище, да бъдат превърнати в атрактивен музей и черноморски културен център. Какво е положението там в момента и какво смятате Вие, че трябва да бъде направено на острова?

– Там именно държавата трябва да се намеси, защото има голяма опасност Рибарското училище да се срути. Колкото повече е забавянето, толкова по-лошо става положението.

Кейовата стена сега се руши и са необходими бързи мерки, защото това представлява опасност за залива.

Искаме сградата и островът да бъдат дадени на община Созопол, за да може да кандидатстваме по европейски програми и да реализираме важни проекти. В този си вид сградата ще се срути. Тогава ще се вайкаме.

Добавете коментар