Паметникът „Бузлуджа“ отваря врати за виртуални посетители

0

Публика ще може да разгледа за пръв път от 30 години насам монумента „Бузлуджа“, информират от фондация „Проект Бузлуджа“. Те са подготвили видео, което представя бъдещото изживяване в Бузлуджа при неговото отваряне за посетители. Целта е хората да се запознаят с актуалния вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по възстановяване и опазване на сградата в следващите етапи.

В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през него, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любознателните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.

Към този момент е завършен етапът по обезопасяване на покрива. Екип от алпинисти вече почисти отломките от дъски, вата и ламарини от покрива. Следва почистване на основните пространства в сградата и дейности по възстановяването на куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работата на терен да бъда завършена до месец ноември тази година.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си