16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Паметникът „Бузлуджа“ отваря врати за виртуални посетители

Публика ще може да разгледа за пръв път от 30 години насам монумента „Бузлуджа“, информират от фондация „Проект Бузлуджа“. Те са подготвили видео, което представя бъдещото изживяване в Бузлуджа при неговото отваряне за посетители. Целта е хората да се запознаят с актуалния вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по възстановяване и опазване на сградата в следващите етапи.

В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през него, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любознателните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.

Към този момент е завършен етапът по обезопасяване на покрива. Екип от алпинисти вече почисти отломките от дъски, вата и ламарини от покрива. Следва почистване на основните пространства в сградата и дейности по възстановяването на куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работата на терен да бъда завършена до месец ноември тази година.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ