Пазарът на недвижими имоти през второто тримесечие на 2019 година

0

Цените на жилищните имоти и лихвите по ипотечните кредити остават стабилни през второто тримесечие на годината, сочи анализ на Arco Real Estate. В него се казва, че са възможни леки движения нагоре и надолу в цените, но се очаква те да бъдат еднократни случаи, а не трайни тенденции.

Прогнозите за динамичността на пазара на недвижими имоти през посочения период са разнопосочни, но като цяло се наблюдава един по-зрял и балансиран пазар, който дава възможност за спокойно обмисляне при предприемане на покупка или продажба.

Важно е да се отбележи и наличното разнообразие от жилищни имоти на пазара – както старо строителство, така и ново, предлагано на различни етапи на строеж. В резултат на множеството появяващи се нови жилищни сгради конкуренцията в предлагането нараства, което дава преднина на купувачите пред продавачите и те могат по-продължително да обмислят най-подходящата за тях покупка се посочва още в анализа. В него се отбелязва, че при жилищните имоти има трудна реализация на сделките, защото купувачите не бързат да купуват и искат да договорят по-добри според тях цена и условия. Продължава тенденцията клиентите от средния ценови сегмент по-рядко да залагат на жилища на зелено, търсейки завършени имоти. Апартаментите в строеж остават предпочитани при закупуване с цел инвестиция.

През втората половина на годината продължава засиленото търсене на тристайни апартаменти, но двустайните жилища остават желани от клиентите. Средните цени на тристайните имоти са около 130 000 евро за монолитно строителство и около 75 000 евро за панелни жилища.

В хода на преговорите отстъпката в цената стига до 5-6%. При двустайните апартаменти се наблюдава интерес за покупка в начален етап на строителство, когато цените са подчертано по-ниски – около 48 000 – 50 000 евро.

Най-популярните райони в София

В София търсените и предпочитани райони през второто тримесечие на 2019 г. са „Лозенец“, „Оборище“, „Витоша“, „Изток“, „Изгрев“. От началото на годината досега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал „Овча купел“.

Продължава засиленото търсене на къщи в ниския ценови диапазон в близост до София. Траен интерес от началото на годината досега се наблюдава и към закупуването на парцели от инвеститори за строеж на сгради

Повишен интерес от българи към имоти по морето

При ваканционните имоти през второто тримесечие на годината най-търсени са двустайните апартаменти със среден бюджет 28 000 евро, след които се нареждат студията със среден бюджет 15 000 евро. Както през първото тримесечие, така и през второто продължава да има засилен интерес от страна на българите към предлагащите се на Черноморието имоти. Най-голям процент от запитванията и от сключените в агенцията сделки са именно с български граждани – 60%.

Бизнес имоти

Пазарът на офис площи през първата половина на 2019 г. се характеризира с интензивно строителство на нови офис площи. През периода са завършени няколко проекта – „Gold Line“, „Space Tower“, „Ellipse Tower“, „Carritage park – Office A“, „Office Building A“, „LP Center“ и др., като повечето от изброените влизат на пазара с голям процент заетост на своите площи. Тези проекти добавят повече от 60 000 кв.м готови офис площи, които, събрани към наличните, достигат близо 2 млн. кв.м. Търсенето във високия клас ААА офиси остава стабилно, а секторите на хай-тек компаниите и изнесените бизнес процеси традиционно са главната определяща сила на пазара. Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни – 13 евро/м2 за CBD, 12 евро/м2 – широк център и 11 евро/м2 – квартални и крайградски зони. Клас Б сгради – от 7 до 10 евро/м2 в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали в сградите. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са на нива между 13 до 15 евро/м2, като наблюдаваме увеличение в горната граница.

Прогнозите на Arco Real Estate относно пазара на офис площи сочат, че нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените други нови проекти, ще доведат до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би накарало цените да тръгнат в посока надолу.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си