Падат наказателните лихви за предсрочно връщане на кредити

0

Да отпаднат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредит по нови и вече сключени договори- реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за потребителския кредит.

„Сключените договори остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения, без да бъдат облагани с допълнителни такси или неустойки“- поясни депутатът Янаки Стоилов. Така всеки ползвател на кредит, който е погасил поне 12 вноски, ще може да заплати предсрочно и целия му размер без ускъпяване.Банката вече няма да може да определя лихвата по кредита със задна дата, а според пазарен индекс и комбинация от индекси, както е заложено в закона. Освен това – не се допуска изискването да се плащат банкови такси за една и съща услуга.

Според депутати като следствие от промените в закона е възможно да се намалят печалбите на банките, но те няма да загубят средствата, които им се полагат и стабилността на банковата система ще се запази.“С промените допълнително може да бъде раздвижен кредитния пазар, защото граждани могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори“- прогнозират анализатори.
Разширява се и обхватът на закона по отношение на кредити под 400 лева. В края на март парламентът гласува таван за всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи – с около 50%. Фирмите зъ бързи кредити обаче скочиха срещу тавана на оскъпяване на заемите. Те предупредиха за връщане на „мутрите от 90-те“, съкращения на персонал и рай за лихварите.Въпреки недоволството им таванът на оскъпяването остава в сила и за тях.Законовите промените влизат в сила 3 месеца след обнародването им в „Държавен вестник“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си