Още един околовръстен участък в Сандански е изцяло реконструиран

0

След като наскоро в експлоатация бе въведен околовръстният път „Северна дъга“, инфраструктурата на Сандански се подобри и с откриването на още един изцяло реконструиран участък – ул. „Стефан Стамболов“. В края на 2017 г. общината започна мащабен ремонт на основната пътна артерия в града, припомниха от общинската управа. За първи път от изграждането на околовръстното изцяло са подменени асфалтовата настилка, канализационната и водопроводната система на ул. „Стефан Стамболов“. Изградени са нови тротоари, пътното платно е разширено, обособени са допълнителни ленти за престрояване и 30 нови паркоместа. Направено е и първото кръгово кръстовище в града. Бетониран е подходът към път „Южна дъга“. Изградени са подпорни стени. Уличното осветление е подменено с ново. Освен подобряване организацията на движението и подсигуряване комфорта и сигурността на гражданите, реконструкцията на околовръстен път – ул. „Стефан Стамболов“, постигна намаляване на запрашеността в региона и на загубите на питейна вода, коментираха от общината. След приключване на ремонта е спряно и изтичането на отпадни води в рамките на града, което предизвикваше появата на миризми, комари и гризачи.

Мащабният проект, финансиран изцяло от общинския бюджет, е част от поставените приоритети пред управлението на кмета Кирил Котев за подобряване на инфраструктурата и естетизиране на околната среда, допълниха от общинската управа. В продължение на тази политика е и новото озеленяване по бул. „Тодор Каблешков“, което се поддържа от напълно автоматизирана напоителна система. Тези дейности, наред със санирането на редица жилищни сгради, превръщат постепенно Сандански в модерен град с европейски облик.

Петрич с четвърта клетка на депото за битови отпадъци

Николай АНТОНОВ

Започва изграждането на нова клетка към депото за битови отпадъци на Петрич, съобщиха от общинската управа. Трите съществуващи до момента клетки вече са с изчерпан капацитет. „Това поставя под угрозата на криза с боклука цялата община – града и всички населени места – коментира по този повод кметът на общината Димитър Бръчков. – Ние като местна власт следваше да реагираме своевременно, за да не допуснем това.”

Вече е факт договорът между община Петрич и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за безвъзмездно финансиране на строителството на новата клетка. Фирмата, спечелила обществената поръчка за изграждане на клетка 4, е Обединение „ДМ Строй”, Хасково, при стойност 1 146 66,04 лв. Срокът за изпълнение на обекта е 180 дни. Експлоатацията на клетка 4 ще извършва фирма „Тео Морис” 2001.

От кметството припомниха също, че община Петрич има одобрено финансиране за около 10 млн. лв., които са за компостиращата инсталация и инсталация за предварителна обработка на отпадъци. Внедряването им ще намали обема на депонираните отпадъци, а при изграждането на новата клетка към депото и при наличието на тези инсталации животът й ще бъде удължен до 25 години. „Така смятам, че решаваме в дългосрочен план един важен проблем за община Петрич още преди същият да се е усетил от населението”, обобщи Димитър Бръчков.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си