16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

От 1 октомври стартира автоматична система за таксуване в градския транспорт в Стара Загора

От 1 октомври жителите и гостите на Стара Загора ще могат да се възползват от предимствата на изградената автоматична система за таксуване на пътниците по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020.

В рамките на проекта са оборудвани три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти. Те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. „Руски“ №1 и в кв. „Железник“, ул. „Загорка“ №1. В тях жителите и гостите на града ще могат да закупуват карти и да презареждат своите профили. Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти: персонализирани, неперсонализирани и нискостойностни. За ползващите градския транспорт с отстъпки (пенсионери, ученици, студенти и други) електронните карти ще са персонифицирани със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трита билетни центъра.

На 10 спирки вече са поставени билетни машини, на които жителите и гостите на града ще могат сами да закупуват билети, както и да презареждат електронните си карти.

От 1 октомври ще могат да бъдат използвани и 77 машини за продажба на билети, които са монтирани на борда на превозните средства. Те са снабдени със специализирани принтери и за секунди отпечатват избрания билет. Автоматите разполагат със 7-инчови, чувствителни на допир (touch) екрани, предназначени за избор на тарифа и закупуване на билет. Настроени са да приемат български монети с номинал от 10 ст., 20 ст., 50 ст., 1 лв. и 2 лв. Тези устройства не връщат ресто.

Жителите и гостите на града могат да закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Transport Stara Zagora“.

Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет за пътуване. Това ще се извършва чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на някой от валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите. Щом бъде отчетена регистрацията, на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Електронната система за таксуване представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален идентификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя“, обясни Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“. „Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, акаунтът пази всичко необходимо“, подчерта той. От фирмата представиха нагледно колко лесно може да бъде управлявана цялата система, което ще улеснява както потребителите на градския транспорт, така и транспортния оператор.

Related Articles

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ