От февруари почват тестовете на метрото до летището

0

От средата на февруари започват изпитанията на релсовия път на отсечката от метрото между бул. „Цариградско шосе“ и летището и на тази към бизнеспарка. Това съобщи по време на отчета на изпълнението на ОП „Транспорт“ изпълнителният директор на столичното метро Стоян Братоев.
Според него сега се чака швейцарска машина за шлайфане на релсите. „Вече се правят единични изпитания на трасето – поясни той. – Пълните траят поне около месец“, обясни Братоев. По думите му, при тези проекти за първи път има връзка на два маршрута на метрото на едно ниво. Затова трябва да се изпробва автоматиката и за стрелките там.
„В първата половина на април ще бъде пуснато в експлоатация трасето до летището, а от бизнеспарка – към края на април или началото на май“, съобщи още шефът на столичното метро. Той добави, че е оптимист за строежа на първия етап от третия лъч от кв. „Левски“ през центъра, където ще е най-тежкият участък до „Красно село“. Братоев смята, че при наличие на пари може да се започне изграждането и на отсечката към кв. „Овча купел“ до бул. „Монтевидео“. Първата част от бъдещия метродиаметър ще има 7 станции, отдалечени една от друга на средно разстояние от по километър. Продължава и изграждането на новия участък от втората метролиния – до ул. „Сребърна“ по бул. „Черни връх“, започнато през миналата година със собствени средства на общината.
Неправителствени организации от София изразиха недоволство от почти завършеното трасе на метрополитена до летището. Те смятат, че то не е удобно за жителите на двете части на жк Дружба. Освен това, според тях, заради неудачно избраното му трасе има риск езерото, станало емблема на този столичен квартал, да пресъхне.
За третия лъч на подземната железица от НПО-тата недоволстват, че той не се изгражда под бул. „България“, където в околните квартали живеят 300 000 души.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си