25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от 582 хил. лева.

Проектът включва реставрация на главните фасади, както и реконструкция на технически инсталации. Предвидено е също цялостно почистване и възстановяване на фасадните каменни елементи, подмяна на част от дограмите, както и частичен ремонт на покрива заради течове. Ще се работи и по инсталацията за водоснабдяване и канализация, тъй като при интензивни валежи се връщат канални води в санитарните възли, намиращи се в подземното ниво на сградата.

В последните 20 години не е правен толкова сериозен ремонт на емблематичната сграда. Има нараняване по каменната обшивка на фасадите, плесени и други корозионни процеси. По купола има компрометирани елементи, които също трябва да се подменят.

Ще бъде изградена и нова отводнителна инсталация в мазето на Доходното здание. Там ще бъдат монтирани и помпи за отводняване. Ще бъде изградена и нова мълниезащита, тъй като сегашната е силно корозирала с времето и на места е прекъсната.

Планирано е ремонтът да продължи около 9 месеца и да приключи до края на годината.

Снимка: Община Русе

Related Articles

Демонтират старата инфраструктура на стадион „Българска армия“ от 1 април

Приключена успешно е процедурата за избор на фирмата изпълнител на демонтажа на стадион "Българска армия" в столицата. Според ръководството на ЦСКА София компанията “Ростер”...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ