От АПИ представиха тол системата пред Националното сдружение на българските спедитори

Най-късно от 1 март 2020 г. ще се плаща такса за ползване на платената пътна мрежа на база изминато разстояние

0

Проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, представи основните характеристики на смесената електронна система за събиране на такси за платената пътна мрежа пред Общото събрание на Националното сдружение на българските спедитори, съобщиха от АПИ.

Представителите на бранша се запознаха с начините за отчитане на изминатото разстояние (чрез бордово устройство или GPS тракер), взаимодействието между Националните доставчици на услуги (НДУ) и АПИ, както и с различните възможности за заплащане на изминатото разстояние – чрез маршрутна карта или договор с НДУ. Представен беше механизмът за контрол и правоприлагане, както и възможностите на 3D скенерите за класификация на пътните превозни средства, сензорите за измерване на теглото и натоварването на оси в движение.

Не по-късно от 1 март 2020 г. собствениците или водачите на пътни превозни средства над 3,5 т ще плащат тол такса, подчерта проф. Асенов. Той припомни, че на 14 ноември 2019 г. МРРБ публикува проект на Тарифа на таксите, които ще се събират за ползване на републиканската пътна мрежа. Срокът за събиране на становища, предложения и коментари е до 16 декември 2019 г. Тарифата трябва да бъде одобрена с решение на Министерския съвет, поясни още проф. Асенов.

Първоначалният обхват на тол системата се предлага да е малко над 6 000 км – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища.

Проф. Асенов представи примерни маршрути, според които, ако се запази обсъжданият размер на таксите, камионите, които най-често се използват за транспорт в България – с обща маса до 12 т, ще плащат за пътя София – Бургас 14.40 лв., ако имат екокатегория Евро VI. По-големите камиони – над 12 т. с повече от четири оси ще плащат за същото разстояние 64.52 лв., ако имат екокатегория Евро VI. Те се използват по-често от превозвачите за международен транспорт.

В рамките на Обществения консултативен съвет по въвеждане на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството ще бъде сформиран обществен борд, който ще има възможността да обсъжда и коментира плановете на АПИ за изграждане, поддържане и рехабилитация на пътната мрежа със средствата от тол таксите, припомни проф. Асенов.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си