Арх. Георги Савов, член на РК „Нова“ на КАБ – София:

Няма смисъл да работим под реалната себестойност на проекта

8-9_G_SavovФакт е, че много от проектите се заплащат под реалната им себестойност. Не са известни препоръчителни цени на европейски финансови институции. Дават се максимални цени за по-специални проекти. Някои възложители плащат, като компенсират по-високите цени от строителните дейности.

Няма смисъл да се работи под себестойността на проекта. Но тя е различна за различните автори. Ако човек работи сам вкъщи, то неговата себестойност е една, а ако това става във фирма с технически състав и хиляди допълнителни разходи, е друга. Кой печели от това? Печелят чиновниците, които са некомпетентни в проектирането и вземат за критерий ниската цена. Често пъти строителите се чудят как да се оправят с такъв проект.

В немскоговорящите страни никой не предлага проект на хартия, а готов обект, в който проектът е етап от неговото създаване. Неслучайно нашата камара се опитва да въведе такъв подход в предлаганите промени. Но среща съпротивата на „експертите”, които често питат: Защо повече пари за проектирането?

Арх. Сияна Янчева, член на РК на КАБ – Стара Загора:

Искаме заплащане, адекватно на труда ни

8-9-siyВсеки проектант би предпочел заплащане, адекватно на труда му. Има смисъл да се работи за хубави обекти, но на пазарни цени.

Има и хубави примери, когато се получава достойно заплащане при работа по европейски проекти. И в Стара Загора ги имаме. Но това са малко случаи. В масовите случаи заплащането е на нереални цени. Между колегите се говори за ориентировъчни стойности, за процент за проектирането от общата стойност на обекта. Но аз не съм виждала тези цени, препоръчани от ЕК. Не са популяризирани.

Арх. Виктория Ружева, член на РК на КАБ – Бургас:

Получаваме далеч по-малко от колегите в чужбина

Нашите цени са далеч от европейските. Ние получаваме далеч по-малко от колегите в ЕС.

У нас всеки сам определя цената си. По-търсените архитекти, добрите специалисти нямат нужда да свалят цените. Те са доказани добри проектанти и хората ги търсят. Но има и колеги с малка заетост, те се съгласяват и на по-ниски цени. Като цяло това не е добре. Аз не приемам тази практика, защото тя обезценява нашия труд.

Арх. Мария Хлебарова, председател на РК на КАБ – Габрово:

Малко пари – некачествен обект

Когато става дума за Закона за обществените поръчки, 8-9_Hlebarovaняма препоръчителни цени, има максимални цени. Това важи не само за европейските средства, но и за всички публични средства. В повечето случаи се дава под реалната цена. Ние имаме методика на КАБ, където имаме цени по себестойност, но тя не се спазва. Няма и механизъм, който да накара обществените органи да се съобразяват с нея. Критерият си остава най-ниската цена. Сега обектът се възлага на строителя, а той си взима проектант и му поставя задачата за проекта. Погледнете масовото строителство – то е с ниско качество! Това означава, че и проектът е бил некачествен. Видите ли качествено изпълнен обект, това означава и добър проект с достойно заплащане. С други думи – за малко пари резултатът е некачествен. КАБ има тенденция за следене на проектирането и сигнализиране до съответните административни структури. Но резултатите не са добри. След пет века археолозите ще се дивят на сегашното строителство. Но фактът, че се говори за това, обръща се внимание, е надежда, че нещата ще се променят.

 

ПРИЗНАНИЕ

Италианският архитект Данте Бенини стана „доктор хонорис кауза” на УАСГ

8-9_Benini.
Първата лекция на арх. Данте Бенини „Какво е интериорът“ бе открита от председателя на КАБ арх. Борислав Игнатов

Световноизвестният архитект Данте Бенини, който е у нас по покана на Регионалната колегия – София-област към Камарата на архитектите в България и Университета по архитектура строителство и геодезия, бе удостоен с почетното академично звание „доктор хонорис кауза”. На официалната церемония в аула „Максима” на УАСГ се състоя и връчването на дипломите на завършващите студенти от випуск 2018. В рамките на посещението си италианецът проведе поредица от срещи със свои колеги и студенти.

Пред архитекти и урбанисти Бенини представи задълбочен анализ на различни интериорни проекти, говори по актуалната тема „Защо небостъргачите“ и разказа за практикуването на професията „архитект“ в Италия.

Данте Бенини е роден през 1947 г. и започва своето професионално обучение във Венеция под ръководството на Карло Скарпа, продължава в Англия, за да се дипломира през 1979 г. като архитект от Федералния университет на Бразилия като ученик на Оскар Нимайер. През 1978 г. работи като гост-архитект в офиса на Франк О. Гери в Санта Моника, Калифорния. Създава Dante Benini Ingex Архитектура с офиси в Сао Пауло и Милано. През 1997 г. основава студио Dante O. Benini & Partners Architects, което ръководи и в момента с общо 60 професионалисти. Работи съвместно с Франк О. Гери, Ричард Майер, Даниел Либескинд, бюра като Аруп и много други. В момента изпълнява различни проекти в Милано, Лондон, Истанбул и цял свят в сферите на архитектурата, градоустройството, интериорния и яхтения дизайн. Прави цялостни проекти за градски райони, за големи компании, промишлени лаборатории и търговски центрове, частни клубове, къщи и яхти.

Всеки проект е изпълнен въз основа на техническа, икономическа и екологична устойчивост с качествен архитектурен контекст, основан на грижите за детайлите. Личната му библиотека разполага с над 8000 архитектурни издания.

Има издадени 7 книги, а за неговата работа са написани статии и критики от значими професионалисти и архитектурни критици в едни от най-престижните световни издания.

 

Международен конкурс за нов градски център на Велико Търново

8-9_Konkurs_VT.„Ново сърце за Стария град“ е мотото на стартиралия Международен архитектурен конкурс за НОВ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР – ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Организатор е община Велико Търново, която получи финансиране по ОП „Региони в растеж“ в размер на 10 млн. лв. за създаване на атрактивна зона за културен и конгресен туризъм на територията на Старото военно училище. Идеята е това място да се превърне в новото Ларго на старопрестолния град, каквото той все още няма.

Конкурсът е анонимен, едноетапен и е с предмет градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. Бившият казармен терен е с площ 189 000 кв. м и се намира в централната част на Велико Търново. В северната му част е определен парцел с площ 5502 кв. м, в който ще се изгради Експозиционният център.

Целите

Необходимо е обособяването на Нов градски център (НГЦ), на чиято територия да се създадат условия за организиране на различни форми на публичен живот и провеждане на обществени мероприятия от градски, регионален, национален и международен мащаб. Целта е получаването на идейни разработки на две различни проектни нива:

А. Градоустройствено решение (концепция) за цялата територия на НГЦ

Концепцията за НГЦ следва да представи възможности за реализиране на многофункционално градско пространство с концентрация на сгради и открити площи за провеждане на публични, културни, научни, търговски и други събития. НГЦ трябва да бъде планиран като:

– съставна част от структурата на съвременния град – негово органично продължение;

– ново градско ядро с адекватен мащаб и динамика, работещо във взаимодействие с историческата и съвременната централна зона;

– пространствена структура, осигуряваща зададената програма от основни и обслужващи функции.

Б. Ниво Проект за сграда на Експозиционен център

Следва да се разработи фрагмент от предложеното градоустройствено решение. Сградата на Експозиционния център трябва да има многофункционална структура, предназначена за провеждането на публични събития в различни формати, като изложби, конгреси и асамблеи, концерти и др. масови мероприятия. Експозиционният център в рамките на НГЦ следва да изиграе ролята на първа „акупунктурна точка“, която да активира градообразуващите вектори, да събуди инвестиционните интереси на частния сектор и да започне процесът на развитието на НГЦ като програма на бъдещо ПЧП (публично-частно партньорство).

Изисквания към участниците

В конкурса могат да участват дипломирани архитекти и проектантски екипи, в чийто състав има поне един дипломиран архитект.

Международно жури

Екип от авторитетни урбанисти и архитекти от България, Великобритания, Дания, Италия – Китай, Русия, Франция са поканени от община Велико Търново да оценяват конкурсните проекти.

Andrea D’Antrassi (Италия – Китай)

Andrey CHERNIKHOV (Русия)

Helle JUUL (Дания)

Dominique ROUILLARD (Франция)

Andrew YEOMAN (Англия – Хърватска)

George STANISHEV (България)

Yuriy LYUBOMIRSKI (България)

Nikolai MALAKOV (България)

Lora BACHVAROVA (България)

Награден фонд

Конкурсът предвижда присъждането на общо осем награди на отличените от журито проекти, като общият награден фонд възлиза на 75 000 евро:

І награда – 25 000 euro

ІІ награда – 15 000 euro

ІІІ награда – 10 000 euro

Пет парични премии по 5000 euro.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си