Сред официалните гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметове от страната и др.

„Проектите за интегриран градски транспорт в големите градове и мерките за енергийна ефективност, изпълнявани от МРРБ със средства от бюджета и ЕС, oказват най-голямо влияние върху подобряване на околната среда, чистотата на въздуха и повишаване качеството на живот“, това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Тя заедно с посланика на Франция у нас – Н.Пр. Ерик Льобедел, отличи общините лауреати в категориите „Устойчива мобилност“ и „Енергийна ефективност на сградите“ в тазгодишното издание на конкурса „Екообщина 2017 г.“ Той се провежда за втора поредна година от Посолството на Франция в България, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството е един от партньорите на инициативата.

В категория „Устойчива мобилност“ наградите получиха общините Самоков – за изградените 10 км велоалеи и проект за насърчаване използването на електромобили, и Бургас – за проектите си за „Интегриран градски транспорт” и „Интегриран модел за управление и контрол на обществения транспорт“. Призовете за „Енергийна ефективност на сградите“ отидоха в общините Смядово и Габрово заради множеството успешни проекти и инициативи за енергийна ефективност.

11-EKO2

Заместник-министър Николова подчерта важността от опазване на околното пространство и призова заповече усилия от институциите и обществото в мерки за подобряване на климатичните условия и намаляване на вредните въздействия. Според нея в последните години българските общини са направили немалко стъпки, за да подобрят качеството на живот в населените места. „Узряхме много в годините в подхода си към околната среда и заобикалящото ни пространство. Ако в началото на членството ни в ЕС наш основен приоритет бе търсенето на финансиране, за да покрием определени дефицити в различна инфраструктура, за да 11-EKO-3постигнем ефект за градовете и те да се развиват, днес говорим за това, не само да модернизираме и подменим обществения градски транспорт, а колко вредни емисии бихме спестили от това в града“, посочи Деница Николова. Според нея България вече е извървяла пътя си по отношение на екологичното развитие и даде пример с плановете за градско развитие, в които все по-често се говори за замяна на превозните средства с алтернативни методи на предвижване, разширяване на зелените площи, изграждане на паркове и детски площадки.

БЪДЕЩЕТО
В програмния период до 2020 г. с европейско финансиране у нас ще се реализират мащабни проекти за устойчивата градска мобилност за подобряване на трафика, намаляване на вредните емисии и развитие на алтернативни варианти за предвижване. Знакова в това отношение е направената вече инвестиция за интегриран градски транспорт на София, който е допринесъл за подобряване на качеството на въздуха. Мерките за енергийна ефективност на обществени и многофамилни жилищни сгради също дават немалък принос в качествената среда за живот в градовете на България.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си