Отлагат трамвая до Студентски град

0

Изграждането на трамвайната линия от Семинарията до Студентски град се отлага за следващия програмен период и няма да бъде завършена до края на годината. Столична община вече е договорила изваждането на линията от проекта за интегриран градски транспорт за над 120 млн. лв. от ОП „Регионално развитие“. Така се елиминират рисковете от загуба на парите и за новите тролеи и електронни табла по спирките. Изграждането на новото трасе се забави заради живеещите в кварталите „Лозенец“, „Изгрев“ и „Дианабад“ и неправителствени организации, които обжалваха някои от подробните устройствени планове на трасето.
За субсидия за проекта ще се кандидатства по бъдещата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014–2020. Сред останалите проекти, свързани с трамвайния транспорт, е изграждането на трамвайна линия от бул. „Копенхаген“ – „Цариградско шосе – магазин „Деница“. Другият релсов път, за който ще се търсят европари, ще е по бул. „Цар Борис III“. Освен подмяна на релсите се предвижда и реконструкция на светофарните уредби в участъка. Те ще бъдат програмирани да осигуряват „зелена вълна“ на трамваите по трасето. Така по бул. „Цар Борис III“ те ще могат да развиват до 70 км/ч. Другото трасе, което ще бъде обявено за проектиране, е реконструкцията на релсовия път по бул. „Александър Стамболийски“ от бул. „Константин Величков“ до трамвайното ухо „Западен парк“.
Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че 28 трамвая втора ръка от швейцарския град Базел ще возят столичани от следващата година. Те ще заменят 40-годишните мотриси с номера 3 и 12, движещи се до кварталите „Орландовци“ и „Илиянци“. Преди да пристигнат в столицата, трамваите ще бъдат модернизирани. Първият швейцарски трамвай ще е в София догодина, а до 2018-а ще получим и останалите 27.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си