Откриха ценни монети при разкопките на крепостта Русокастро

0

Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро. Става въпрос три сребърни венециански монети в много добро състояние. Това са грошове, известни с името „матапани“, информираха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена.

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на трон, а от другата – Свети Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка.

Ценните предмети са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро. В момента монетите се почистват в реставрационно ателие.

Разкопките на средновековния град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си