Навигатор Home » Региони » Откриха обновената историческа част на Морската градина в Бургас

Откриха обновената историческа част на Морската градина в Бургас 

Реновираният фонтан

В рамките на проекта бяха реконструирани алейната мрежа, фонтаните и подпорните стени

Ирина ГЕНОВА

15-Morska-gradina-22

Преасфалтирани са алеите и е подменена парковата мебел

Преобразеното историческо ядро на Морската градина в Бургас стана най-новата атракция в града.

Реконструираната част бе официално открита от премиера Бойко Борисов и кмета Димитър Николов в присъствието на бургаски депутати.

Реновирането на Морската градина е извършена по проект на община Бургас и придава нов облик на града. 15-Morska-gradina-fontanaПълната промяна на това емблематично място е една от приятните изненади за туристите, които идват тук за своята лятна почивка.

Реализираните дейности в рамките на проекта включват основна реконструкция на амортизираната алейна мрежа, питейни фонтани и подпорни стени.

Парковата мебел е изцяло подменена. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци, кошчета за кучешки екскременти, информационни табели, велосипедни стойки, перголи, автоматизирани тоалетни, пригодени за хора в неравностойно положение, осветителни тела, стълбове и др.

15-Morska-gradina-2За да се съхранят и поддържат елементите на зелената система и с цел максимално съхраняване и използване на природните ресурси, в обхвата на проекта е изградена цялостна икономически и природосъобразна система за поливане на озеленените площи, отговаряща на съвременните изисквания и технологии.

Монтирана е и система за събиране на повърхностните дъждовни води в два подземни резервоара и използването им за поливане на зелените площи.

15-Morska-gradina-otkrivane

Откриване на реконструираното ядро на Морската градина   

Ремонтиран е фонтанът до открита сцена „Охлюва”. Той вече е с нови водни ефекти и художествено осветление. Една от основните атракции е новата алея, разположена в южната част на парка, която е решена с ефирни перголи, по които се развива красива увивна растителност.

Стойността на проекта е 5 001 179 лв. без ДДС.

Историческото ядро на Морската градина е разположено между паметника на А. С. Пушкин и хотел „Приморец”. Тази част от Морската градина е създадена преди 105 години от легендарния ландшафтен архитект Георги Духтев.

15_Morska-gradina-1

По ефирни перголи се развива увивна растителност

Старата част на Морската градина в Бургас е паметник на културата и проектът бе одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). При проектирането са били използвани снимки от преди 100 години.

 

 

 

Добавете коментар