Лилия ЦВЕТАНОВА

Емблематичният за град Горна Оряховица парк „Детски кът“ вече има нова визия. Той беше ремонтиран по проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020”.

На официалната церемония по откриването на обекта присъства министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с кмета инж. Добромир Добрев прерязаха лентата на „Детски кът”.

Паркът заема площ от 53 дка и включва зелени зони, детски и спортни площадки, уточниха от железничарската община. След модернизирането му едно от любимите на горнооряховчани места за отдих придоби изцяло нов облик. В парка беше изградена мрежа от главни, второстепенни и обиколни алеи. Обособени са зони за разходки и социални контакти, пространства за пикник и активен отдих. В центъра е оформена площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. Изградени са няколко площадки със спортни уреди и фитнес съоръжения, оформени са пространства за скейтборд, комбинирано игрище и детска сцена. Съществуващата растителност е запазена. Засадени са нови декоративни храсти и дървета с цъфтящи цветове.

Посетителите на реконструирания парк вече се радват и на красивите новозасадени цветя и декоративни треви. Поливането на зелените площи се извършва чрез автоматизирана поливна система. Захранването й е осигурено от четири вкопани резервоара, които се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при недостиг допълването им е осигурено от водоснабдителната мрежа. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и е изградена система за видеонаблюдение.

Строително-монтажните работи на обекта са изпълнени от „Билдинг Комфорт“ ЕООД, София. Фирмата е избрана чрез процедура за обществена поръчка.

Реконструираният парк „Детски кът“ е един от обектите, включени в проекта „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица”. Общата му стойност е малко над 5,6 млн. лв. В рамките на проекта се модернизира площад „Георги Измирлиев“ и се изгради кръгово кръстовище за безопасно преминаване на превозните средства и подобряване движението на пешеходците в централната част на града.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си