12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Откриха императорски терми в античния римски град Рациария

Археолозите откриха императорските терми на античния римски град Рациария, съобщиха от екипа, работил на терен. Разкритите зидове са с дебелина метър и осемдесет, което предполага, че сградата е била монументална. Учените предполагат, че тези терми са най-големите в България и имат висока архитектурна и експозиционна стойност.

Данни за местоположението на императорските терми има още от 70-те години на миналия век, когато учени от университета в Болония, съвместно с археолози от видинския музей, започват проучване в античния град.

Отпуснатото финансиране този сезон, в размер на 25 000 лв. е дало възможност да се работи близо един месец на античния град. Около 30 души са участвали в проучванията, включително археологически екип от шест души.

За тази година разкопките край видинското село Арчар приключват, като надеждите са през пролетта да бъдат подновени.

 

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ