Проектът на Zaha Hadid Architects получи платинен сертификат заради своите пасивни и активни екорешения

21-13

Огромен изследователски център по изучаване на петрола на крал Абдула бе открит преди дни край столицата на Саудитска Арабия – Рияд. За първи път проектът бе представен през 2014 г. Той е разработен от Zaha Hadid Architects като модулна структура, която може да расте и да се размножава като жива органична клетка.

 

21-1421-15

21-7Кампусът на KAPSARC (King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre) наподобява космически кораб или пчелна пита. Той се разпростира на площ от 70 000 кв. м и представлява комбинация от пет групи, съдържащи по-малки сгради. Всички те се сближават в центъра, където е обособено общо отворено пространство. По-малките сгради във всяка част са във формата на обемисти многоъгълници с интересни перфорирани фасади в бяло. Това позволява приток на много естествена светилна във вътрешността. В същото време кампусът е много добре защитен от интензивно слънце, той е отворен от север на запад, което позволява използването на въздушните потоци за естествено охлаждане на вътрешния двор. Това стратегически обезпечава и потенциала за по-нататъшното разширение на комплекса.

21-4

21-5Допълнителното охлаждане на зданията става с помощта на специални ветроуловители.

Най-големият плюс на комплекса е неговата енергийна ефективност. Благодарение на използваните материали, от които 30% са рециклирани, потреблението на енергия е с 45% по-ниско от стандартите, питейната вода се рециклира на място, а тази, която се използва за напояване, не е питейна.

21-221-6

21-8Именно заради своите пасивни и активни екорешения проектът получи платинен сертификат LEED от Съвета по екологично строителство (USGNC) в САЩ.

KAPSARC е некомерсиално учреждение за независими изследвания, които способстват най-вече за ефективното използване на енергийните ресурси. Организацията разработва нова политика, която да бъде в съответствие със съществуващите икономически рамки, а именно – да се намали 21-11въздействието на обществото върху околната среда и да се ограничат общите загуби на енергия. Така KAPSARC се превръща в поредния елемент от амбициозния план на Саудитска Арабия до 2030 г. страната да не зависи за икономическото си развитие от богатите си залежи на нефт.21-1

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си