16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Открита е обществена поръчка за проектиране на обходен път на град Павликени

Агенция „Пътна инфраструктура“ откри тръжна процедура за избор на изпълнител за проектиране на доизграждането на път ІІІ-303 обходен път на град Павликени. Целта на обществената поръчка е да се актуализира технически проект от 80-те години на миналия век за обходен път с дължина между 4,5 км и 5 км.

Началото на съществуващия проект е при 29-ти км на път III-303 (Гара Бяла – о.п. Плевен) – Българене – Левски – Бутово – о.п. Павликени – Мусина – Пушево – Керека – (Дряново – Гостилица). Трасето обхожда Павликени от западната страна, пресича ж. п. линията София – Варна, чрез надлез, след което пресича и третокласния път ІІІ-3031 о. п. Павликени – Стамболово – Хотница – Самоводене. След това проектното трасе се развива на югоизток, обхождайки Павликени от югозападната му страна, до пресичането с път III-405 Добромирка – Вишовград – Павликени – Караисен – Свищов.

В началото на 90-те години започва строителството на 2,2 км от трасето, разположено между двата третокласни пътя ІІІ-3031 и III-405. Работата обаче е преустановени на етап изграждане на земно легло и положена трошенокаменна настилка. Изпълнени са и част от фундаментите на ж. п. надлез при пресичането на трасето на околовръстния път с ж. п. линията София – Варна.

С изработването на проект, въз основа на който след това ще се пристъпи и към доизграждане на околовръстния път, трафикът ще се изведе извън центъра на Павликени. По уличната мрежа на града няма да преминават както транзитно пътуващите автомобили, така и потока от товарни камиони, превозващи материали от кариерите за добив на базолтоиди и на фракция. Обходното трасе ще има и благоприятен екологичен ефект, поради това че ще се намали замърсяването на въздуха, ще се редуцират нивата на вибрации и шум от моторните превозни средства, преминаващи през централните градски части.

Прогнозната стойност на обществената поръчка за проектирането на обходния път на Павликени е 150 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 4 февруари 2021 г.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ