Откриват източното разклонение на Коридор 10 до България

0

Сърбия приключва строителството на цялата магистрала от Ниш до границата с България, съобщават местните медии. Скоростната отсечка, която ще стига до ГКПП „Калотина“, ще бъде официално открита от президента Александър Вучич в събота – 9 ноември.

Участъкът е част от Паневропейския транспортен коридор 10. Строителството на магистралата трябваше да бъде завършено още през 2017 г., но имаше няколко закъснения. Дори след официалното откриване на отсечката ще са необходими довършителни дейности, уточнява сръбската телевизия N1. Като причини за забавянето се изтъкват свлачища.

Всички закъснения повишиха значително разходите за строителството, като към момента окончателната цена на магистралата все още не е оповестена.

Източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до Цариброд е с обща дължина 86,9 километра. Участъкът, който се пуска за движение утре, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. С това приключва изграждането на Коридор 10 през Сърбия.

На цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Цариброд са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12,5 милиона кубически метра изкопи, 9,5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт.

Общата стойност на строителството на източния клон на Коридор 10 се оценява на около 476 милиона евро. Източното разклонение свързва Сърбия с България, но е важно и като транзитен коридор за движение от Централна Европа и Турция към Близкия изток.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си