Отговарят ли цените на имотите у нас на комфорта, който предлагат?

0

Арх. Цветанка Разсолкова, член на РК на КАБ – София-град:

В София се оферират жилища по-скъпи от Виена

На въпроса отговарям с не. 8-9-IВ София цените са значително по-високи. Във Виена може да се купи по-евтино жилище, отколкото в София. За квартали като „Лозенец”, „Манастирски ливади” купувачи дават по 3-4 хиляди евро на кв. м. Може би приливът на хора от страната към София води до това завишение.

Има готови сгради, чиито собственици чакат повишение на цените, за да предложат жилищата в тях. В момента наистина се говори, че такова увеличение предстои. Специално за „Манастирски ливади” хората се надяват, че като нов квартал ще бъде изградена и нова инфраструктура. Вече има метро, а и Витоша е наблизо. Но очакванията на мнозина новодомци не се оправдават. Те искат тези квартали, но когато поживеят, виждат, че са сгрешили.

Критериите на купувачите са различни. Едни се ръководят от локацията, други – от създадения вече имидж на квартала. Сградите се строят различно – едни са много качествени, други не. Всеки се ръководи от изгодата си, но общо всеки търси удобно, луксозно и ако може, по-евтино жилище. Това е общото правило.

8-9-777

Арх. Елена Иванова, член на РК на КАБ – Добрич:

Купувачите тук все още са неуки

8-9-IvanovaВпечатленията ми за цените на имотите и условията за живот в тях са от Добрич и Варна. Има търсене и предлагане на жилища, има пазар, т. е. продавачи и купувачи се срещат. Ние проектираме луксозни жилища. Купувачите ги харесват, но търсят и да са им изгодни. Това невинаги се среща. Затова едната страна прави компромис.

През последните години инвеститорите търсят такива места, на които строят луксозни жилища, които да продадат по-скъпо. Това са места до удобен транспорт, детски градини и училища, магазини. Прави ми впечатление, че купувачите са неуки. Те се влияят от външния ефект. Доверяват се на брокерите, а те имат интерес да си направят сделката. Невинаги се обясняват плюсовете и минусите на едно жилище. Затова смятам, че у нас жилищата се продават според възможностите и познанията на купувача.

8-9-666

Арх. Мира Габрашкова, член на РК на КАБ – Силистра:

Стари къщи в Силистра се предлагат обидно евтино

В Силистра има спад в търсенето на жилища. 8-9--Gabra6kovaПо тази причина нови не се строят, дори през последните години нищо не се строи. Малко частни инвеститори правят кооперации до три етажа. Те са за собствени нужди и част от жилищата за продажба. Но и тези нови жилища, макар и добре построени, с удобства, нямат висока цена. Преди години се изградиха няколко кооперации, те отдавна се продадоха. Старите жилища се продават на безценица. За 50-70 хил. лв. може да се купи двустайно и тристайно старо жилище.

По селата се строят хубави еднофамилни къщи. Те са на зърнопроизводители. Луксозни са и вътре правят впечатление. Други хубави къщи рядко строят. По тази причина и проектирането е замряло. Проектираме предимно преустройства на обществени сгради, чието финансиране идва от европейските фондове.

С други думи, в Силистра жилището не е инвестиция. Дори да е ново и луксозно.

8-9-0

Арх. Светослав Митев, главен архитект на община Плевен:

Хората вече търсят качествени жилища

8-9_Sv_Mitev

Хората се научиха, търсят качествени жилища. В ХХI век не може да няма асансьор, а изискванията към конструкциите за издръжливост при земетръс, вятър, сняг се повишиха. Все още се смята, че старото строителство е по-сигурно, но това не е така. От 20-ина години у нас се строят много хубави жилища и на комуникативни места. В Плевен също. Но в града няма хора, няма и предприятия, които да осигуряват доходи. Затова се строи по-малко – предимно кооперации на 4-5 етажа с до 1500 кв. м разгърната площ. Строи се качествено, с вносни строителни материали – покривни системи, дограми и т.н.

През последната година и половина в Плевен има леко раздвижване на строителството. Но новите жилища не са големи – над 70 кв. м те стават непродаваеми. Затова се търсят жилища от старото строителство. То е по-евтино и достъпно за тези, които искат да живеят в Плевен.

ОТЧЕТ

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков:

Продължаваме работата по промяна визията на София

139 доклада са внесени за разглеждане в Столичния общински съвет, като повечето от тях са за разрешаване изработването и одобряването на подробни устройствени планове. 8-9_Zdravkov.-3Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който направи отчет на двегодишната си дейност. От него стана ясно, че през 2017 г. в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) са регистрирани 62 785 документа, или средно по 251 за всеки работен ден.

Издадени са 535 заповеди за разрешаване изработването на подробни устройствени планове, издадени са 1922 визи за проектиране и още куп документи. Проведени са 105 заседания на съставите на общинския експертен съвет по устройство на територията. Арх. Здравков подчерта, че сайтът на НАГ е една от най-големите информационни бази данни със свободен достъп на администрацията в България. Създадени са регистри на всички административни актове, издавани от длъжностните лица в направлението и районните администрация в сферата на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителство. Ежедневно се актуализират базите данни на издадени разрешения за строеж на територията на Столична община (СО), на въведените в експлоатация строежи, издадените градоустройствени заповеди и визи за проектиране и т. н. „През тази година се борихме с хартиената фабрика, която ни залива”, подчерта главният архитект и се похвали с прозрачността в работата си. Всички преписки се публикуват на сайта на Направление „Архитектура и градоустройство” на Столична община.

По думите му, глобите не оказват влияние върху опазване на културното наследство. Затова според него е необходима някаква нормативна уредба, която да стимулира опазването на тези сгради. Транспортното проучване е голяма тема, подчерта Здравков. Ще се прави по-мащабно проучване на трафика. Завършихме проектите за изграждане на Софийския околовръстен път (СОП) в участъка от ж. к. „Младост“ до АМ „Тракия“, като ги предадохме на Агенция „Пътна инфраструктура“. Предвидени са и пешеходни надлези. В момента продължава работата по изготвяне на инвестиционни проекти за отсечката на СОП от пътен възел „Бояна“ до ж. к. „Люлин“, каза арх. Здравков. Поехме ангажимент със зам.- кмета по Направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Евгени Крусев да унифицираме видовете настилки. Това ще бъде заложено в наредбата за градската среда. С ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ ще се въведе доста високо ниво на настилките в града. Важното е да намерим правилната тротоарна плочка, защото трябва да създадем единна визия“, акцентира той.

8-9_Zdravkov

Главният архитект посочи, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова от екипа на НАГ са изготвили промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), внесен от народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ. Измененията са приети и публикувани в „Държавен вестник” от 10 април. Във връзка с тях се подготвят две нови наредби – за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли и за извършване на проучване, анализ и симулация на транспортното обслужване. Арх. Здравков обясни, че продължава работата по промяна на визията на София. В тази връзка е извършеното обособяване на пешеходната зона по бул. „Витоша“ в участъка от ул. „Алабин“ до бул. „Александър Стамболийски“. Идеята е тя да се продължи, като пл. „Света Неделя“ бъде освободен от автомобили. За целта площадът ще претърпи реконструкция. Предстои да бъде обявен международен конкурс за изработване на проекта.

Главният архитект подчерта, че СО продължава работата си по развитие на системата на метрото в града. Предстои разширяването му с отклонения към зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“; към Студентски град; от „Младост“ към кварталите северно от Околовръстния път в западна посока, както и продължението му по бул. „Царица Йоана“ до Околовръстния път. Това изисква изменение на Общия устройствен план, чиято обществена дискусия ще бъде на 31.05.2018 г. от 18:30 ч. ч. в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“. Арх. Здравков допълни, че заедно с браншовите организации се работи по промяната в законодателството, така че да се върне отговорността за качеството отново към архитекти, проектанти, консултанти, надзорници.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си