Оперативна програма отличник се оказа рискова

0

Има опасност страната ни да загуби стотици милиони субсидия от ЕС за изграждането на жп трасета и аутобани

Оперативната програма „Транспорт“ (2007-2013), която заради ударното строителство на автомагистрали и наддоговарянето на средства до неотдавна се смяташе за отличник в усвояването на европарите се оказа с рискови проекти, и то не един и два. На практика има опасност страната ни да загуби стотици милиони субсидии от ЕС за изграждането на жп трасета и аутобани.

Един от проектите е направо брадясал. Електрификацията и основната реконструкция и модернизация на жп линията Първомай-Свиленград са започнали още по предприсъединителната програма ИСПА, която тръгна у нас преди повече от едно десетилетие. За транспортни проекти по нея субсидията от ЕС бе в размер на 408,2 млн. евро. По тази програма линията трябваше да е готова до края на 2010 г. През януари 2011 г. са подписани три нови договора за участъка Димитровград-Свиленград. Тогава и финансирането на целия проект минава от ИСПА към Оперативна програма „Транспорт“ (ОПТ). Предвидената евросубсидия за него е почти 281,3 млн. евро.

Оказва се обаче, че 3 години и половина по-късно още не са издадени всички разрешения за строеж по трасето. Допреди 3 седмици са липсвали 5 за някои от участъците по двата лота Димитровград-Харманли и Харманли-Свиленград. МРР за 10 дни са издали 2. Остават още 3 и служебният министър Николина Ангелкова се надява до средата на септември те да са факт. Според нея документите по тях са проверени и всичко е наред, въпреки незавършили още отчуждителни процедури в района на Харманли и Свиленград. Последният пусков срок за проекта е септември догодина.

На друг жп проект един от изпълнителите му – консорциумът „Ай Джи Ей железопътна инфраструктура“ рискува да изгуби договора си, защото проверките са установили изпълнение от едва 6% на жп отсечката от Пазарджик до Стамболийски, която е част от проекта за реконструкция и електрификация на линията Септември-Пловдив. Цената му бе за близо 50 млн. лв. без ДДС, стойността му обаче вече е надхвърлила 54 млн. лв. без ДДС заради включени 10% непредвидени разходи. Според транспортното министерство евентуалното прекратяване по този и по други проекти трябва да стане до месец-два, за да има време да се направят търговете за нови изпълнители и проектите да бъдат завършени преди края на 2015 г. и да не загубим средства по ОПТ.

4-5tra

За модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас срокът е бил удължаван с една година и изтича на 6 ноември 2014 г. Най-рисков е участъкът от гара Церковски през Карнобат до Бургас. 76% от него са завършени. От транспортното министерство смятат да активизират клаузите за неустойки и ако в близките седмици няма напредък, ще се пристъпи към прекратяване на договора с изпълнителя. За участъка Стара Загора-Завой-Зимница срокът на завършване е бил 15 май 2014 г. Необходимо е да бъдат направени контактната мрежа и сигнализацията по трасето, което е трудно, защото трафикът по линията е натоварен. Очаква се отсечката все пак да бъде завършена до края на годината. За да се намалят рисковете за забавените жп проекти, е разпоредено прехвърлянето на 30 млн. лв. от бюджета за ремонти на НКЖИ, която е бенефициент по ОПТ. Парите ще се използват за недостигащото национално съфинансиране за изграждане на обектите.

4-5-Gara-Paz.

Съкращават сроковете за жп ремонта в Бургас

Министърът на транспорта от служебния кабинет Николина Ангелкова съвместно с кмета на града Димитър Николов инспектира строителните дейности по коловозите на жп гарата в морския град. Представители на изпълнителя – консорциум ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“, представиха пред министъра и проекта за рехабилитация на сградата. В момента е в ход проектирането, а по договор строителните дейности трябва да започнат в края на месец ноември. Министър Ангелкова настоя всички срокове да бъдат съкратени, за да може обектът да бъде завършен до края на 2015 г. „По договор строителството трябва да приключи в началото на 2016 г., което е извън срока на допустимост на разходите по ОП „Транспорт“. Затова трябва да направим всичко възможно да приключим до края на следващата година, за да усвоим и всички средства, предвидени за проекта“, каза министър Ангелкова. Тя настоя до 1 септември да бъде представен идеен проект, а до 15 септември – технически. „По този начин ще можем да започнем строителство до 1 ноември“, коментира Николина Ангелкова. Договорът за модернизация на гарата възлиза на 8,1 млн. лева без ДДС, като в сумата са заложени и 10% непредвидени разходи.

4-5-Gara-Burgas-2

В края на 2014 г. или началото на 2015 г. ще започне ремонтът на жп гарата в Стара Загора, информира още транспортният министър Николина Ангелкова . „Финансирането ще бъде осигурено от Националната компания „Железопътна инфраструктура“, като сумата ще е около 3 милиона лева“, поясни тя. Очаква се до 15 септември 2014 г. да приключи модернизацията и на жп гара Пазарджик. Изпълнителите на обекта са консорциум „Вектор инженеринг“. В модернизацията й са вложени 3,5 млн. лева от Оперативна програма „Транспорт“. Строителният надзор се осъществява от Обединение „Рубикон-Ен Ар 2“.

София ще има модерен интермодален терминал до 2020 година

4-5_karta

До 2020 година София ще се сдобие с интермодален терминал. Проектът за изграждане на подобно съоръжение в столицата е заложен за следващия програмен период. До сега имаше проблеми, свързани със съгласуването на избрания терен, което забави стартирането на строителството. Затова в момента се извършва извършва само предварителната подготовка на проекта. От НКЖИ се надяват до края на 2014 г. да бъде даден старта на изграждането му. Това е проектът за развитието на железопътния възел София – частично. Той е свързан с интермодалността на пътници и товари. През настоящия програмен период ще бъде извършена само подготовката на проекта. Индикативната му стойност е 309,847 млн.евро.

В програмата е заложено построяването на интермодален терминал и в Русе.

Пътуваме с влак и по Дунав мост 2

Очаква се пътническите превози с влакове по Дунав мост 2 да започнат през декември. От БДЖ вече са заявили, че искат да пуснат международна линия от София през Видин до Будапеща. От румънска страна планират превози от Крайова до Видин.

Според разчетите влаковете по Дунав мост 2 ще могат да развиват средно 160 км в час.

От юни т.г. стартира движението на товарни композиции по съоръжението. Първият товарен влак премина през моста „Нова Европа“ при Видин-Калафат.

4-5dun

Пускането на железопътния трафик през съоръжението е в резултат на координираните действия на България и Румъния, като от 10 май т.г. се движи и редовен пътнически влак между Видин и Голенци.

Прогнозите, залегнали при разработването на моста, сочат, че през 2030 година броят на товарните влакове в двете посоки трябва да надхвърли 8500. Трафикът ще се генерира от Гърция, Турция, Македония и Сърбия.

56 млн. лева за модерна гара в София

4-5sof2

Близо 56 милиона лева ще бъдат вложени в модернизация на Централна гара в София. Проектът, одобрен от Министерството на инвестиционното проектиране още през март, стартира месец по-късно. Крайният срок за реализацията му е 2016 г.

20 млн. евро от средствата за финансиране на строителните дейности идват по линия на Оперативна програма „Транспорт“. Ще се ремонтират сградата и пешеходният подлез, ще се изгради външен и вътрешен подземен паркинг.

Проектът предвижда и 11 000 кв. м търговски помещения – магазини, заведения и др. Планирано е и изграждане на Координационен център за управление на железопътното движение в цялата страна.

4-5sof

По време на строителните дейности гарата ще продължи да работи, само касите ще бъдат преместени. Има идея след приключването на ремонта там да се прехвърли ръководството на БДЖ от сегашната сграда на ул. „Иван Вазов“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си