Операта на площад „Таксим“ става най-новата архитектурна икона на Истанбул

0

Планирано е строителството на мегацентъра да приключи до пролетта на 2019-а

Още преди да бъде открита, една сграда вече си спечели титлата „Архитектурна икона на града”. Това е сградата на новата истанбулска опера, която се строи на площад „Таксим“. Тя ще отвори врати за посетители през 2019 г. в обновения Културен център „Ататюрк“ – един от знаковите обекти на турския мегаполис. AKM (Atatürk Kültür Merkezi), както е по-известен центърът в Турция, ще бъде изцяло реконструиран, за да се превърне в един от най-амбициозните многофункционални артцентрове в Европа и архитектурен символ на Истанбул.

Проектът е дело на студио „Табанлъоглу аркитектс“ и се ръководи от арх. Мурат Табанлъоглу, син на Хаят Табанлъоглу – един от проектантите на AKM, открит през 1969 г.

21-2

ИСТОРИЯТА

Самият културен център дължи появата си на френския архитект Анри Прост, който изработва градоустройствен план на Истанбул през 1936-1937 г. с препоръка на мястото на казармите „Топчу“ и гробището в близост до тях да бъде построен голям площад с опера. За проектант на истанбулската опера и театър „Шишане“ той препоръчва френския си колега Огюст Пере. Но Втората световна война спира всякакви проекти и работата по „Таксим“ се подновява отново през 1946 г. Първата копка на АКМ обаче е положена чак през 1956 г. от турски проектанти. Открит е на 12 април 1969 г. като Истанбулски дворец на културата, но само след година е унищожен от пожар, избухнал по време на спектакъл. След основен ремонт отваря врати отново през 1977 г., но вече с името Културен център „Ататюрк“. През 1993 г. центърът е обявен за „градска защитена зона“, а през 1999 г. – за „защитена културна забележителност”.

21-3

ПРОЕКТЪТ

Най-новият проект – „Опера и културен център“ в Истанбул, започна с изграждането на 5 отделни сгради, предназначени за културни събития, на площ от 102,736 кв. м в сърцето на площад „Таксим“. Според архитектурния план самата опера ще се състои от една централна и две театрални зали за общо над 3700 души и уникалната възможност огромни екрани да показват спектакъла навън. Основната оперна зала ще има формата на сфера, а всички постройки ще отговарят на екологосъобразни концепции. Покривът на всяка сграда ще е „зелен“ – с открита градина с много зеленина, фонтани и кътове за отдих. Освен това към операта са предвидени звукозаписни студия, зали за репетиции, изложбени и конферентни зали. Комплексът ще разполага с кино- и театрални салони, художествени галерии, зони за хранене, кафенета, сувенирни магазини и огромен подземен паркинг. В най-горната част на сградата на операта е проектиран панорамен ресторант с изглед към Босфора.

21-5

Заради изграждането на новата опера и културен център властите в Истанбул са планирали и цялостна реорганизация на площад „Таксим“, така че максимално да се разшири пешеходната зона, а трафикът да не минава покрай новия Културен център „Ататюрк“.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си