Одобриха промените в Закона за енергетиката

0

Корекциите целят устойчиво развитие на сектора и прозрачност при взимането на решения

Енергийният борд одобри промените в Закона за енергетиката, които целят подобряване на работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и по-голяма прозрачност при взимането на решения за енергетиката.

Корекциите предвиждат разделяне на състава на ДКЕВР на две структури – енергийна и водна. Председателят и членовете на комисията ще се избират от Народното събрание, а не както досега – от Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бордът не замества държавата в отговорността й за политиките, свързани с енергетиката. Той обаче може да даде правила и адекватна насока за устойчивото развитие на енергийния сектор”, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева.

Междувременно стана ясно, че от Брюксел настояват въглеродните емисии да бъдат ограничени с минимум 40 на сто до 2030 г. ЕС иска до 15 години делът на възобновяемите енергийни източници да нарасне до поне 27%, като се очаква същият ръст да бъде постигнат по отношение на енергийната ефективност. За гарантиране на енергийната сигурност в рамките на Евросъюза е взето и решение за подобряване на връзките между държавите членки.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си