Три варианта на трасе на магистралата от Русе до Велико Търново са разгледани в Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на съоръжението, публикуван на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Общественото обсъждане на доклада ще се проведе между 28 ноември и 1 декември 2017 г. Ще бъдат проведени общо 10 срещи в населените места, през които ще преминава трасето на автомагистралата, посочват от агенцията. За 28 ноември е насрочена дискусията в общините Павликени, Горна Оряховица и Велико Търново, а на 29 ноември – в Полски Тръмбеш, Ценово и Бяла. На 30 ноември докладът ще бъде представен пред жителите на общините Борово, Две могили и Иваново. На 1 декември е обсъждането в община Русе.

Магистралата Русе – Велико Търново е с приблизителна дължина 133 км. Началото на проекта е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост при Русе, а краят е след гр. Дебелец, по посока на път II-55. Проектът е разделен на три участъка: Русе – Бяла (от 0+400 до км 40+357), обход на гр. Бяла (от км 40+357 до км 76+200) и Бяла – Велико Търново (от км 76+200 до км 133+500). Строителството ще се осъществява на етапи според осигуреното финансиране – европейски средства или заеми от европейски финансови институции, се подчертава в първата част на доклада.

Изграждането на автомагистралата е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор №9 и международен път Е85, подчертават от институцията. Магистралата ще бъде и основна връзка между втория мост над река Дунав при Русе с Велико Търново, с път I-4 София – Велико Търново – Варна, път I-3 София – Плевен – Русе и бъдещия участък от магистрала „Хемус“. Първият предлаган вариант предвижда изграждането на 15 пътни възела и два тунела, както и 37 мостове и виадукти с обща дължина 23 889 м и 22 пътни подлези и надлези с обща дължина почти 1,6 км. На 131-ви км се предвижда и изграждане на център за управление на движението. Вторият вариант на трасето предвижда изграждането на 14 пътни възела, 29 мостове и виадукти с обща дължина почти 20 км, 27 подлези и надлези с обща дължина над 1,8 км, 16 селскостопански надлеза и 19 селскостопански подлеза и два тунела. Третият вариант предвижда изграждането на 18 пътни възела, 22 мостове и виадукти с обща дължина почти 15 км, 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза и четири тунела.

И трите предложения преминават през защитени зони, като първият и третият засягат пет зони, а вторият – шест.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си