11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

ЕС насочва 37% от възстановителната помощ към екопроекти и 20% – към цифрови

Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят пред Европейската комисия (ЕК) национални планове за получаване на средства от възстановителния фонд на ЕС, съобщават световните агенции.

От общия обем на фонда от 672,5 млрд. евро, 37% от бъдещите инвестиции ще бъдат насочени към „зелени“ проекти, а 20% – към дигитални. Това заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис на пресконференция след онлайн заседанието на съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите.

Първият ни приоритет (за тази година) трябва да бъде пускането на възстановителния фонд. Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят (на Еврокомисията) националните си планове за реформи, всеки от които трябва да съдържа списък на конкретни мерки и насоки за инвестиции, каза Домбровскис.

Предложените реформи и инвестиции трябва не само да насочат икономиката към пътя на възстановяване, но и да допринесат за цифровото и „по-зелено“ обновление в ЕС, подчерта той.

 

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ