Навигатор Home » Инфраструктура » Общини искат заеми за модернизация на улици и междублокови пространства

Общини искат заеми за модернизация на улици и междублокови пространства 

17-ZAEMI--Stara-Zagora_dalg_1

Първа ЦВЕТКОВА

Община Стара Загора иска заем от 6,5 млн. лв. за финансиране на проекти за ремонт на улици, тротоари, междублокови пространства, съобщават от администрацията. По други два проекта тя ще обнови сградите на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и Търговската гимназия. Те се финансират от програмата „Региони в растеж” и предвиждат въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Проектът е за 2,8 млн. лв., а на общината са нужни 560 000 лв. за съфинансирането.

И в Берковица направиха обществено обсъждане за вземане на кредит за изграждане на минерален водопровод. На общината са нужни 520 000 лв., за да доведе минералната вода от село Бързия в града. 50 процента от стойността на проекта администрацията спечели от правителствената програма „Минерални води”, а останалите 520 000 лв. трябва да осигури тя.

Сега съществуващият водопровод е амортизиран, на места прекъснат и не действа. Новият, дълъг 8 км, ще има здрави тръби, а общината ще се превърне в доставчик на водата за хотели, здравни заведения. Най-напред минералната вода ще бъде вкарана в бившата баня, докъдето някога е стигала. Сградата вече е собственост на „Геотехмин” и ще бъде превърната в голям балнеолечебен център. Минералната вода ще бъде използвана и от повечето хотели в града за СПА центровете. Това ще даде тласък на туризма, каквато е и политиката на общината.

Добавете коментар