16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Община Варна ще финансира археологически проучвания на обекти в региона

Община Варна ще отпусне средства и тази година за проучвания на раннохристиянската църква край село Звездица. Предвиждат се пари и за Варненския халколитен некропол, където е открито най-старото обработено злато в света. „Надявам се предложенията ни да бъдат подкрепени от Общинския съвет“, сподели пред медиите кметът на Варна Иван Портних.

Миналата година екип, начело с археолога Васил Тенекеджиев, започна работа в района на Звездица. Дейностите бяха извършени със средства от бюджета на Община Варна и бяха подкрепени от кмета на селото Станислава Христова и от експертите от РИМ – Варна.

Предполага се, че църквата е от VI век и е част от манастирски комплекс. За обекта е писал Карел Шкорпил, който намерил в района няколко мраморни плочи с кръстове, но разкопки не са били провеждани. Според първоначалните данни се предполага, че храмът е бил построен в периода, в който е издигната църквата „Св. София“ в Константинопол. Открити са запазени зидове, подове от керамични плочи, подредени по съответния декоративен начин. Сградата е била с богата мраморна украса, открити са плочи с релефни орнаменти и монограми на Христос. Обектът тепърва се проучва, но има голям потенциал, смятат археолози.

Теренът е собственост на Министерството на земеделието, а археологическите находки – на Министерството на културата. Този неуреден статут създава проблеми за опазването и съхранението на откритото културно-историческо наследство, по които ще работим, допълни кметът Иван Портних.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ