Кметът Николай Мелемов заедно със зам.-кмета по строителството инж. Мариана Цекова провериха на място как се развива разсадът, заложен преди два месеца

След като сама стана производител на пейки и кошове за смет, община Смолян си направи и цветна оранжерия. Идеята е на кмета Николай Мелемов, който смята, че градът има нужда от зацветяване за по-продължителен период от време. За да е по-евтино, си направихме собствена оранжерия. Вече са отгледани толкова много цветя, колкото никога не е имало в Смолян, коментира градоначалникът.

Оранжерията се намира в общински имот до спортната зала и е на площ от близо 200 кв. м. Засети са 20 500 семена от видовете вербена, азалия, колеос, тагетис и петуния.

В разсадника са назначени на работа две жени, за самото зацветяване в града общината има стар действащ договор с „Титан клинър“. Според изчисленията на кмета икономията ще е доста голяма, тъй като в града никога досега не са били засаждани толкова много цветя, колкото са отгледани сега. Оранжерията ще произвежда разсад два пъти в годината, или общо 40 хиляди цветя – пролетни и летни. Семената са едногодишни и са внос от Холандия от лицензиран вносител. В оранжерията е монтирана и отоплителна инсталация. Общата й стойност заедно с монтажа на покритото помещение е 3600 лв. От управата смятат, че инвестицията ще бъде изплатена за година, година и половина.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си