13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Община Русе иска да реставрира Дома на учителя с пари по Плана за възстановяване

Идеята е паметникът на културата да се превърне в Младежки център

Бившият Дом на учителя в Русе, който е паметник на културата и от 12 години стои запустял и необитаем, ще кандидатства да се превърне в Младежки център със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. Общината е обявила обществена поръчка за преработка на инвестиционния проект, за да отговаря на изискванията по плана, информира Русе Медиа.

Бъдещият център трябва да е достъпен за младежи със специални нужди както по отношение на използване на дигитална техника, така и по отношение на изградената инфраструктура.

В него ще има единични, двойни или тройни стаи със самостоятелен санитарен възел за настаняване на минимум 15 души. Ще се направят зали за обучения и срещи на най-малко 100 души, както и кабинети за неформално образование и езикови курсове с капацитет минимум 20 места.

Отделно ще се проектира помещение за арт занимания и клубове по интереси, мултифункционална зала и библиотека. Ще се направи и сензорна стая с мултимедия.

В центъра ще има зона за хранене на 35 души, а с младежите ще работят най-малко 5 младежки работници и поне 20 ромски образователни медиатори, психолог /социален работник/, педагог и др.

В дворното пространство ще се изгради лятно кино, озеленяване, беседки, пейки и пространство за игри и спорт на открито.

Фасадите на самата сграда ще бъде ремонтирани, с реставрация и консервация, а всички дограми ще бъдат подменени. Грозните кабели, които видят отвън, ще бъдат премахнати.

Общата стойност на поръчката за промяна на проекта е 29 000 лв. без ДДС.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ