Община Елена кандидатства за средства за укрепване на свлачище

Лилия ЛОЗАНОВА

Областната Междуведомствена комисия във Вeлико Търново подкрепи искането на кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев за ремонт на пътя Елена – Лазарци – Мийковци на стойност 338 958,96 хил. лв. Той се нуждае от укрепване, след като преди няколко месеца бе засегнат от старо свлачище и в момента е проходимо само едното пътно платно. Заявката е изпратено и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за одобрение на финансирането.

Вече са одобрени над 231 хил. лв. за авариен ремонт на водосток на ул. „Недешковци“ и за направа на водосток на ул. „Казаци“ в града. Средствата са насочени към бюджета на община Елена с постановление на Министерския съвет.

15-Elena

Свлачището на пътя Елена – Мийковци

Реновираха войнишките паметници в района

В навечерието на 140-годишнината от освободителните боеве край Елена и с. Марян със собствени средства са ремонтирани паметници на загиналите воини и са облагородени районите около тях. Юбилеят се отбелязва тържествено на 5 декември, като инициатори за ремонта и честванията са общината и Ротари клубът в града.

Нова алея вече води до най-внушителния паметник на загиналите руски офицери и войници край града. Архитектурата му е интересна – пресечена пирамида от бял камък, покрита с керемиди, с издигнати четири колони отстрани, които обхващат покрива и фундамента. На върха има кръст, а от четирите му страни са поставени надписи. Направена е нова ограда около монумента, обновени са двете оръдия и са освежени надписите. Нов подход от централния път през гората е направен и към Братската могила западно от с. Марян.

По инициатива на Ротари клуба в града е укрепен паметникът край Долни Чукани, застрашен от подпочвени води. Направен е дренаж, а също и малка площадка пред пирамидата от бял камък, поставена е пейка, вече има и указателна табела на централния път. Малки ремонти и почистване са направени и край открития през 2014 г. мемориален комплекс „Казашки кръст“ край с. Долни Марян.

Текст под снимка

Паметникът на загиналите руски офицери и войници край Елена

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си