21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Община Габрово с иновативен проект за управление на отпадъците в Узана

Община Габрово кандидатства с проектно предложение за въвеждане на умна система за управление на отпадъците в местността Узана.

Идеята е биоразградимите отпадъци да бъдат компостирани на място, а от подлежащите на преработка – да се извадят всички чисти компоненти за повторна употреба.

Планирано е изграждане на интелигентни клетки за разделно събиране на отпадъци, снабдени със система за следене на нивото, устройство за оповестяване и гасене на пожар, соларно захранване и др. На част от площадките ще бъде монтирано видеонаблюдение.

Всички почивни бази в комплекса ще получат съдове за отпадъци, в които посетителите ще могат да изхвърлят разделно боклука, ще има и споделени компостери. Предвижда се закупуване на мобилни контейнери, които да се ползват при различни събития на открито.

Заложени са редица дейности за популяризиране на ползите от разделното събиране на отпадъците, проучване за тенденциите в региона, разработване на правила за третиране на отпадъците в Узана, обучения и други.

Прогнозната стойност на проекта е 781 913.22 лв. със срок за изпълнение от две години. В случай че бъде одобрен, дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия Университетски колеж за зелено развитие и Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“.

Кандидатстването е по процедурата „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“ на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, съфинансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Максималният размер на безвъзмездната помощ, която може да бъде отпусната по програмата, е 400 000 евро. Подборът е конкурентен. Няма изискване за съфинансиране от кандидатите.

Related Articles

Пловдив е лидер по брой търговски паркове

11 нови Retail зони са открити в България през 2023 г. Търговските паркове продължават динамичното си развитие. Статистиката сочи, че през 2023 г. са открити...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ