Навигатор Home » Икономика » Обществените поръчки след 1 юли са юридически уязвими

Обществените поръчки след 1 юли са юридически уязвими 

5 млн. лв. за изграждане на системата са осигурени по Оперативна програма „Административен капацитет”

Въвеждането на уеб платформата се отлага за края на 2018 г.

Всяка обществена поръчка, обявена след месец юни т.г., може да бъде обжалвана и оспорена в съда. Причината е разминаване в законодателството и липсата все още на единна електронна платформа за провеждане на процедурите. Причината е, че единната електронна платформа за провеждане на процедурите, която по закон от 1 юли трябваше да заработи, в момента не е изградена. На е-платформата се разчита да ограничи корупцията и бюрокрацията, както и да облекчи бизнеса.

От Агенцията по обществени поръчки признаха за правния вакуум и обясниха, че единственото решение е парламентът да приеме поправка в ресорния закон, с която срокът да бъде удължен до 18 октомври 2018 г. Тази дата е записана като крайна за страната ни в европейските директиви. От няколко дни тя е качена и на сайта на Агенцията. Според юристи е напълно незаконно със съобщение в сайта на държавно ведомство да се отмени срок, фиксиран в закон, който в случая е ЗОП.

Въвеждането на единната платформа е важно не само защото е наложено от европейското законодателство, но защото ще осигури прозрачност и проследимост на всеки етап от процедурите, бе записано в мотивите за въвеждането й. В момента 70% от обществените поръчки се печелят от 10% от всички фирми – участници в търговете, което е притеснително, коментират нуждата от нея юристи.

Причината уеб платформата все още да не бъде създадена е забавянето на избора на изпълнител. Конкурсът бе обявен през август 2016 г., но заради обжалвания от фирми участници бе отменен и стартира нова процедура. Макар срокът за подаване на оферти да беше до края на месец май, и досега няма избран изпълнител.

ПОЗИЦИЯ

18-e---prof.Todorof

Проф. д-р Иван Тодоров

„Това е процесуално нарушение, което не е съществено, но отговорността трябва да е персонална за хората, които не са реализирали закона, и трябва да има санкции за тях – коментира ситуацията юристът проф. д-р Иван Тодоров. – Законодателят си е свършил работата, но нито Агенцията за обществени поръчки, нито другите органи, които имат отношение това да се изпълни, не са си мръднали пръста през тази една година. А системата не е сложна за внедряване. Може да се потърси отговорност и за престъпление по служба, но това само прокуратурата може да го реши.“

Според проф. Тодоров по-скоро някой е имал интерес да не се въвежда системата в продължение на тази една година.
„Всяка електронизация на каквато и да е административна процедура намалява рязко корупцията и дава яснота. Единната електронна система за провеждане на обществените поръчки ще предостави много по-голяма публичност, което ще премахне възможността за задкулисие при изпълнението на процедурите”, категоричен е експертът.

Добавете коментар