Обществена библиотека стана „Световна сграда на годината“ за 2019-а

0

Обществената библиотека в Тилбург спечели приза „Световна сграда на годината 2019“ на Международния фестивал за архитектура (WAF), в Амстердам, който се провежда от 2008-а насам.

Библиотека LocHal се ражда в изоставени постройки от 1932-а година, експлоатирани някога от железниците. Местната община откупила от Dutch Railways Train въпросните обекти, като първоначалната идея била на тяхно място да се изградят жилищни сгради, както и пространство с обществено значение.

Следва екстравагантно предложение от студиото Civic Architects.

В бившето железопътно депо архитектите виждат диамант, който с малко шлифовка може да заблести с визия на прекрасна обществена библиотека. Техническите параметри на пространството са използвани максимално, като в същото време то е преобразено.

Централно място заема открита от всички страни читалня, която лесно и бързо, с помощта на широкоформатни завеси – пана, може да се преобрази в зала за спектакли, изложби и концерти. Някогашните хангари за локомотиви са трансформирани в арт пространства, зони за споделени работни места и кътове за социални контакти. В същото време има прекрасна синергия между отделните елементи – лесно се виждат заемното гише, стилажите с книги, приятното кафене и терасата, които също са част от библиотеката.

Международното жури на архитектурния фестивал в Амстердам, съставено от 150 архитекти, дизайнери и учени, оценява високо креативността и деликатния начин, по който екипът на Civic Architects е трансформирал старата индустриална постройка.

„От студиото са открили потенциал в старото и са го преплели блестящо с новото. Превръщането на едно старо хале в обществена библиотека е прекрасна инициатива, която заслужава адмирации“, се казва в мнението на журито.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си