Обходът на Габрово готов до края на 2018 г.

0
В доклад до ЕК сме написали, че трасето на обхода на Габрово е нефункциониращо

В противен случай възстановяваме дадените от ЕС вече 25 млн. лв.

Катя КОСТОВА

Строителството на обходния път на Габрово трябва да бъде завършено окончателно до края на следващата година. В противен случай има риск да бъдем принудени да върнем отпуснатите от ЕС и похарчени вече 25 млн. лв. Това сочи анализ на състоянието на проекта на управляващия орган на транспортната оперативна програма.

Изграждането все още не е приключило и затова наскоро на Европейската комисия е бил изпратен доклад, че трасето е нефункциониращо. Най-късно до 2 години трябва да рапортуваме пред Брюксел, че шосето и съоръженията по него се използват пълноценно. Проектът се финансира по старата ОП „Транспорт” (2007-2013) с около 50 млн. евро. Половината от тях са от еврофондовете.

Анализът показва още, че работата по обхода на Габрово не е приключила заради обжалвания на Оценката за въздействие върху околната среда и подробните устройствени планове, както и протести на еколози, довели до забавяне на издаването на разрешителните за строеж.

Проектът включва ремонт на 11 км съществуващи пътища, изграждане на 12 км нови и изготвяне на концептуален проект за последващи дейности за удължаване на обходния път на юг от Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка.

Той включва 5 етапа. Първият, който вече приключи, включваше рехабилитация на пътен участък от 7,67 км. Вторият, също завършен, предвиждаше рехабилитация и реконструкция на отсечка от 3,270 км на път, западно от кв. Войново, и завършва в село Чехлевци. Третият етап е свързан с изграждане на нов участък, от км 10+940.74 до км 16+010, с обща дължина 5,069 км. Той започва от пътно кръстовище с път ІІІ-4404, с. Чехлевци до пътен възел „Дядо Дянко” на град Габрово. Следващият четвърти етап предвижда също строителството на нов път с дължина 4,115 км, от пътен възел „Дядо Дянко” до кв. „Радецки”. Последният е изграждането на близо 3 км връзка на обхода на Габрово с пътя, идващ от Шипченския проход, и ще се ползва като алтернативен маршрут при евентуално затваряне на бъдещия голям тунел.

Обходният път на град Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор №9 – Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис.

831 млн. евро вече са договорени по транспортната програма

Договорените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020” са 831 млн. евро, което представлява 44% от бюджета й, показва информация от Управляващия орган на европрограмата. На изпълнителите досега са разплатени 9% от средствата, или 171 млн. евро. В процес на одобрение са 11 проектни предложения. До момента са одобрени 22 формуляра за кандидатстване, от които 6 са за инвестиционни проекти.

По програмата са заложени за изпълнение шест големи проекта, които представляват 89% от общия бюджет. Те са втора фаза на проекта за рехабилитация на жп отсечката Пловдив – Бургас с прогнозна стойност 350 млн. евро, модернизация на жп линията Елин Пелин – Костенец (460 млн. евро), лотове 3.1 и 3.3 на АМ „Струма“ и тунел „Железница“, за които има подписан договор за 378 млн. евро и проектът е в изпълнение. За най-проблемния й лот през Кресненското дефиле се очаква в най-скоро време в МОСВ да бъде внесен докладът за въздействието върху околната среда и да започнат обществените обсъждания. В най-добрия случай обаче строителството на този участък от автомагистралата може да започне през март 2019 г., което го прави проблемен за довършване до края на 2022 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си