19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Обновяват площад „20-ти юли“ в Карлово

Започва цялостен ремонт на централния площад „20-ти юли“ в Карлово. Той е строен през 1987 и от тогава не е реновиран. Проектът предвижда обединяване на пространството на ул.„Водопад“, нейното естествено продължение в южна посока и площад „20-ти юли“, като премахва съществуващата между тях визуална бариера. Връзката между нивата на площада, които са с различна денивелация, ще се осъществява със стъпала. Тъй като тяхното състояние е лошо, това налага реконструкция и подмяна на облицовката им. Ще има участък адаптиран и за достъп на лица в неравностойно положение.

Паралелно с това ще бъдат подменени амортизираните подземни комуникации.

Съществуващата трибуна ще бъде премахната, а на нейно място ще може да се постави професионална сцена за мащабни събития. Релефните елементи от сегашната конструкция ще бъдат съхранени и монтирани на подходящо място.

Запазват се съществуващите паметници и елементи с местно значение – чешма и декоративна мозайка по централната ос на площада под сухия фонтан, която ще се реновира и почисти. В момента се прави възстановка на мозайката, която ще бъде направена в оригиналния й вид, но с нов материал. Предвиден е фонтан на нива, с водни завеси и водна каскада.

Ще бъде изграден метален мост със стъклен под. Проектът предвижда и цялостна реорганизация на алеите в централната част на площада.

Проектът, който се изпълнява на инженеринг, е финансиран по ОП „Региони в растеж“. Той е допълнение на вече реализирания европейски проект „Благоустрояване на градската среда в гр. Карлово“. Стойността му е 1 532 880 лева. Очаква се обектът да бъде завършен до март догодина.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ