Поли ВАСИЛЕВА

2018 година ще бъде последната за обновлението на водния цикъл на Враца, съобщиха от общината. Започналата преди 7 години подмяна и разширение на водопроводите и канализационните тръби най-после ще приключи. Остават довършителни работи по улиците, които са компрометирани след изкопите и засипването на тръбите.

Готова е и пречиствателната станция за отпадни води. Успешно е преминал тестът, чака се издаването на Акт 15. Около нея е изградена естествена ограда от дървета.

Остава да се работи по четвъртата фаза на проекта – изграждане на довеждащ водопровод от язовир „Среченска бара”. Завършило е отчуждаването на 470 имота по 30-километровото трасе. До края на февруари ще бъде дадено разрешително за строителните работи. На обекта ще работят български и една румънска фирма.

За довеждащия водопровод общината подаде сигнал в прокуратурата. През 2014 г. за него са преведени на тогавашната фирма изпълнител 11 млн. лв. Работата по него обаче не е започвала, не са купени дори и тръби. Изграждането му продължава със средства от втория етап на проекта, за който средства са осигурени от втория програмен период на ЕС чрез програмата „Околна среда”. Той си остава най-скъпият воден проект у нас – първоначалният договор бе сключен за 136 млн. лв.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си