Първа копка за изграждането на нов паркинг направиха зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и изпълнители на обекта

В подножието на „Царевец” пък ще бъде изграден безплатен паркинг за туристи

Лилия ЦВЕТАНОВА

Започна изграждането на нов безплатен охраняем паркинг и облагородяването на градската среда на квартал „Чолаковци” във Велико Търново.

Те са включени в проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Общата му стойност е над 11 млн. лв., от които 9,3 млн. лв. са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а 1,7 млн. лв. са от националния бюджет.

Общественият паркинг е стъпка в посока разрешаване на един от сериозните проблеми за старата столица с паркирането. Съоръжението ще се намира на ключово място, което ще осигури на туристите достъп до емблематични забележителности. Позициониран е под историческата крепост „Царевец”, близо до Бейския мост. Обектът ще разполага с над 80 места за автомобили и автобуси.

За строително-монтажните работи на паркинга на ул. „Крайбрежна“ са заложени 378 957 лв. с ДДС. Реконструкцията предвижда още направата на един вход/изход за автобуси и коли и един изход за автобуси.

Ще бъдат поставени кабинка за охрана и нова обществена тоалетна. Планирани са още подмяна на съществуващата асфалтова настилка и изграждането на модерно осветление. Направено е ново проектно решение за паркиране и организация на движението, както и отделяне на паркоместа за хора с увреждания.

Прогнозният срок за реализация на всички строителни работи е до края на настоящата година.

Вторият обект – междублоковото пространство в ж.к. „Чолаковци”, предвижда изграждане, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, поставяне на указателни знаци и елементи на градското обзавеждане, както и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление. С реализация на заложените мерки се очаква преди всичко благоустрояване и подобряване на жизнените функции в квартала.

Заложена е и реконструкция на всички вътрешноквартални пространства и изграждане на допълнителни паркоместа. С оглед на подобряване на градския дизайн ще бъдат поставени нови осветителни тела, пейки, кошчета за боклук, беседки, указателни табели с имена на улици и блокове, както и детски площадки. Всички те ще допринесат за една по-благоустроена градска среда.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си