Няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив

Все още не може да се каже категорично какво е причинило замърсяването на река Марица

0

Областният управител Дани Каназирева посочи, че няма риск за качеството на питейната вода в Пловдив. От вчера всички институции, включително и ВиК, са в непрекъснат контакт по между си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив.

„Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции „Юг“ и „Север“. Непрекъснато се вземат проби. Категорично няма опасност за питейната вода, няма място за притеснения“, заяви Каназирева

Призивът към хората е да преустановят улова на риба по поречието на река Марица и да бъде ограничен достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяване на реката и всички проби са в норма.

Все още не може да се каже категорично какво е причинило замърсяването на река Марица.

Бързите тестове от вчера сочат, че във водите на река Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма наличие на цианид. Открито е наличие на пестициди към Пазарджик , но не е ясно още какъв вид са и в какво количество.

Вчера са взети повторни проби от водата, предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, а резултатите ще бъдат готови следващите дни.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си