Не може да се говори за реален интерес към приватизацията на „БДЖ – Товарни превози“. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров по време на дискусия, организирана от Института за пазарна икономика. Съмнения относно продажбата на дружеството изрази преди време и транспортният министър Ивайло Московски.
„Задачата на ръководството на компанията в момента е да се опита да я направи по-привлекателна за спедиторските фирми, които разпределят пазара на транспортни услуги“, посочи председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов, който също присъства на дискусията. По думите му, дружеството трябва да наблегне значително на маркетинга, на привличането на нови клиенти, иначе финансовото му състояние ще се влошава. Караджов заяви, че в момента в България по-скоро е привилегирован автомобилният транспорт. Цените, които плащат тежкотоварните камиони за преминаване през инфраструктурата ни, не могат да покрият разходите за нейната поддръжка. На срещата стана ясно още, че не е готова стратегията за развитие на железопътния транспорт, която трябваше да бъде представена от ръководството на БДЖ до края на февруари.
Планът предвижда сериозни инвестиции в закупуване на влакове, които да се движат по направлението София–Бургас. Поетапно до 2020 г. се очаква също да бъдат въведени в експлоатация високоскоростни жп отсечки, които ще намалят до три часа времето за пътуване между двата областни центъра.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си