Навигатор Home » Екология » Няма да правят проучвания за кариера край Белоградчик

Няма да правят проучвания за кариера край Белоградчик 

11--KARO-Belograd4ik_060

След граждански протест инвеститорът уважи мотивите на засегнатите страни и се отказа от концесия

Цвета ИВАНОВА

„Каро Трейдинг” ООД се отказва от разрешителното си за проучване на площадка за строителни материали, съобщи управителят на фирмата Красимир Караиванов в писмо до община Белоградчик. Това става, след като местната общност – жителите на селата Праужда и Чифлик и на Белоградчик се обявиха срещу разрешението. Те се мотивираха със замърсяване на района, който е туристическа дестинация. Запрашеността, взривовете и тежките камиони може да прогонят туристите, обясни кметът Борис Николов, който подкрепи протеста. В общината тръгна и подписка, в която се включиха близо 500 души.

Конкурсът бе обявен от Министерството на енергетиката. Ние се оттегляме от него, пише управителят. В писмото си обаче той припомня, че фирмата му е работила в интерес на местните общности, изпълнявайки качествено и в срок редица строителни обекти. Сред тях са реконструкцията и рехабилитацията на водопровода на ромския квартал „Карловица”, водопроводът на село Рабиша, възстановяване на пътните отсечки Белоградчик – Боровица – Пролазница и Белоградчик – Крачимир. Фирмата е възстановила и пропаднал участък от път към село Праужда. „Каро Трейдинг” е санирала сградите на Средното училище „Христо Ботев” в Белоградчик и ОУ „Васил Априлов” в село Рабиша, въвеждайки мерки за енергийна ефективност.

Въпреки това компанията се оттегля, приемайки мотивите на кмета и местната общност. Отчитаме рисковете пред подобна инвестиция, завършва Красимир Караиванов.

Добавете коментар