11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

НСИ: Бизнес климатът в строителството се подобрява

Прогнозите за следващото тримесечие също са оптимистични

През октомври 2022 г. общият показател на бизнес климата в страната намалява с 1.7 пункта спрямо септември, сочат данните от статистиката на НСИ. Минусовите показатели обаче НЕ засягат сектор „Строителство“, където единствено е отчетен положителен темп.

През настоящия месец съставният показател „Бизнес климат в строителството“ се увеличава с 1.4 пункта. А това се дължи на благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и в прогнозите им относно строителната активност през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение. Логично, основната пречка за дейността им остава несигурната икономическа среда, следвана от цените на материалите и недостига на работна сила.

Общите влошени показатели на бизнес климата се дължат най-вече на неблагоприятните данни, отчетени в секторите на промишлеността, търговията на дребно и на услугите.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада най-сериозно – с 5.2 пункта. Това се дължи най-вече на неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са по-резервирани. А като най-сериозни проблеми за развитието на бизнеса, мениджърите отново посочват несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Понижение в съставния показател от НСИ отчитат и за „Бизнес климат в промишлеността“ – с 1.3 пункта. Анкетата отчита намаление в притока на поръчки през последните три месеца. Прогнозите за износа и производствената активност през следващите три месеца също са резервирани. През октомври в сравнение с юли средното натоварване на мощностите намалява с 1.2 пункта и достига 74.3%. И тук най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени от 31.4% от предприятията.

Related Articles

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ