Нов ГКПП със Сърбия ще има при Каца-камък

0
Поли ВАСИЛЕВА

В местността Каца-камък край село Дива Слатина, община Георги Дамяново, ще има нов ГКПП със Сърбия, съобщи депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров в Монтана. В бюджета на МРРБ за следващата година са заложени 200 000 лв. за предпроектни проучвания. След изготвянето на проекта започва изграждането на пункта, което ще бъде финансирано от държавата. Новият ГКПП със Сърбия ще оживи двата района, тъй като ще активизира преминаването на границата, бизнеса и търговията между двата района. От българска страна е село Дива Слатина, а от сръбска – Пуста Йеловица. За изграждане на 13 км път от българското село до границата са нужни 8 млн. лв. От сръбска страна пътят е готов. Предстои разговор с посланика на Сърбия у нас Владимир Чунгурс за започване на процедура по откриване на пункта.

През него ще се стига бързо до град Пирот, който е на 45 км от границата. Сега за посещение на този град се изминават по 350 км през ГКПП в Калотина или „Връшка чука”. Пунктът ще бъде предназначен само за леки автомобили, товарни по него няма да се движат. До 1948 година на същото място е имало ГКПП с митница, който е закрит след влошаване на отношенията с тогавашна Югославия. Дълги години е провеждан само българо-сръбски събор.

В тази част на Западна Стара планина могат да бъдат открити още два гранични прехода. Първият е през Берковица за Пирот, между които съществува още каменно римско трасе. Преход може да има и при Чипровци. От нашия град до границата са 20 км, а до Пирот още 30. Не е оправдано жителите от двете страни на границата да не се срещат заради далечните гранични пунктове, коментира депутатът Дилян Димитров. Затова настояваме за изграждане на новия пункт. Преди 20 години за нов пункт със Сърбия при село Салаш, община Белоградчик, се договориха правителствата на двете страни. Сърбите бяха готови с пътя до границата, а България започна изграждане на 5-километровото трасе от Салаш до границата. Сегашното правителство изчисли, че ГКПП на това място не е ефективен заради малкия брой на живеещите на това място от двете страни на границата, и спря строежа. В прохода „Кадъ боаз” край Салаш всяка година през юли се провеждат само събори на добросъседството и приятелството.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си