Новото строителство най-предпочитано от купувачите

0

Над 40% от сделките през миналата година са били за жилища с Акт 15

Жилищата ново строителство са били сред най-търсените на пазара на имоти в София през 2016 г., отчитат от консултантската компания „Имотека”.

Над 40% от сделките на агенцията през миналата година са били за имоти в строеж с Акт 14 или Акт 15. Купувачите са придобивали основно тристайни и двустайни апартаменти. Агенцията отчита и 15% ръст на сделките с жилища като цяло. Купувачите на по-големи имоти са ги придобивали за собствено ползване, а на по-малките – едностайни и в някои случаи и двустайни апартаменти, за инвестиция. Профилът на клиентите е широк – около половината от тях купуват със собствени средства, а останалите – с кредит. Финансиране на 80 до 100 процента от стойността на имота ползват 10% от купувачите, още 10% теглят заем за до 30% от необходимата сума, а останалите – от 30 до 80%, отчита още компанията.

Отстъпките са били в рамките на до 5 хил. евро, но най-голям е делът на сделките без компромиси в обявената сума. Цените остават без съществени промени, като очакванията са и през 2017 г. нивата да останат стабилни. Като причина за съществени разлики в цените на имоти с идентични характеристики може да бъде общото състояние на сградите. През 2016 г. жилища, намиращи се на една и съща улица, са се продавали с големи ценови вариации заради качеството на строителството, посочват експертите.

Сред най-предпочитаните райони през миналата година са били кварталите по цялата южна дъга от „Младост“ до „Овча купел“, включително и зоните със затворени комплекси. Интересни за купувачите са били още кварталите „Лозенец“, „Хладилника“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Изгрев“, „Изток“, „Дървеница“, както и всички райони със съществуващи или строящи се линии на метрото.


ПРОГНОЗА


Раздвижване на кредитния пазар активизира търговията с недвижимости

През 2017 г. цените в луксозния сегмент се очаква да продължат да се покачват плавно, в рамките на поскъпването от 2016 г., сочи анализ на компанията Unique Estates. За разлика от изминалата година обаче ръстът ще се усети най-вече при старото строителство, където предлагането е ограничено. Пазарът на ново строителство се очертава като по-предизвикателен заради планираното започване на голям обем проекти, които в по-далечен план се очаква да доведат до задържане на цените.

16--Kare
През 2017 г. се очаква на пазара да излязат повече оферти за луксозни апартаменти под наем

За активното търсене през годината ще спомогне и раздвижването на кредитния пазар, където прогнозите са ръстът на ипотечните кредити да продължи, а през 2017 г. да е в рамките на 15-20%. Очаква се средният размер на отпуснатите заеми също леко да нарасне, докато лихвите продължат да намаляват плавно до средни за годината нива от 3,5-4,5%.

Тенденция, която се очаква да продължи и през новата година, са продажбите на зелено. През 2016 г. те преобладаваха при новото строителство, докато само две години по-рано напълно отсъстваха от пазара. Ръстът на покупките с инвестиционна цел доведе и до по-активно предлагане на жилища под наем. От Unique Estates очакват през 2017 г. на пазара да излязат повече оферти за луксозни апартаменти под наем.

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си